Zara și-a retras campania de publicitate de pe prima pagină a site-ului după ce palestinienii au cerut boicotarea ei | VIDEO

Zara și-a retras campania de publicitate de pe prima pagină a site-ului după ce palestinienii au cerut boicotarea ei | VIDEO

Lanțul de magazine Zara a retras luni, 11 decembrie, de pe prima pagină a site-ului și a aplicației sale o campanie publicitară în care apăreau manechine cu membre lipsă și statui învelite în alb, după ce aceasta a determinat apeluri venite din partea unor activiști pro-Palestina la boicotarea retailerului de modă, informează Reuters.

Inditex, compania care deține Zara, a transmis că schimbarea a făcut parte din procedura sa normală de reîmprospătare a conținutului. Nu a comentat apelurile la boicot, dar a precizat că respectiva colecție, „Atelier”, a fost concepută în iulie, iar fotografiile au fost realizate în septembrie. Războiul dintre Israel și Hamas a început după 7 octombrie.

Pe contul de Instagram al Zara au fost postate zeci de mii de comentarii cu privire la fotografii, multe dintre ele cu emoticoane care simbolizau steaguri palestiniene, în timp ce mesajul „#BoycottZara” a fost în trend pe platforma de socializare X (fosta Twitter).

Într-una dintre fotografii apare un model care ține pe umăr un manechin înfășurat în alb, în alta un bust zace pe podea, iar în alta apare un manechin fără brațe. Criticii au spus că acestea seamănă cu fotografiile cu cadavre în giulgiuri albe din Gaza.

Disgusting editorial campaign by Zara was posted today featuring white shrouded bodies, limbless mannequins, broken concrete, a pine box similar to Muslim coffins, powdery substance some say is like white phosphorus + broken drywall shaped like an upside down Palestine map! pic.twitter.com/5PAYfa9vD6

— Samira Atash (@samiraatash) December 9, 2023

Zara a afirmat la lansarea colecției, pe 7 decembrie, că aceasta a fost inspirată de croiala masculină din secolele trecute. Fotografiile par să arate un atelier de artist cu scări, materiale de împachetat, lăzi de lemn, precum și asistenți îmbrăcați în salopete.

Reacția evidențiază sensibilitatea crescută cu care se confruntă mărcile internaționale pe măsură ce luptele din Fâșia Gaza se intensifică, iar apelurile la boicotarea companiilor cresc. Directorul general al Web Summit a demisionat în octombrie după comentariile pe care le-a făcut cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas.

Fotografiile, care au apărut luni dimineață pe pagina principală a magazinului online al Zara, nu mai erau vizibile pe site sau în aplicație până la ora 12.30 GMT.

Un link de pe site-ul britanic către Zara Atelier ducea la o pagină care prezenta colecția de anul trecut.

Colecția, formată din șase jachete, este una dintre cele mai scumpe de la Zara, cu prețuri de la 229 de dolari pentru un sacou din lână gri cu mâneci tricotate grosier, până la 799 de dolari pentru o jachetă din piele.

Nu este prima dată când o campanie publicitară a adus o marcă de modă în mijlocul unor controverse.

Anul trecut, grupul francez de lux Kering a înființat o poziție la nivel de grup pentru a supraveghea siguranța mărcii, după ce imaginile publicitare ale mărcii sale Balenciaga în care apăreau copii au stârnit reacții ce au afectat vânzările.

Dolce & Gabbana a fost retrasă de pe site-urile de comerț electronic din China în 2018, după o campanie care arăta modele ce se străduiau să mănânce mâncare italiană cu bețișoare – campanie denunțată ca fiind rasistă de celebritățile locale și de rețelele de socializare.

Anul trecut, Zara a fost criticată de unii palestinieni și israelieni după ce șeful francizei locale a retailerului din Israel a găzduit un eveniment de campanie pentru un politician ultranaționalist.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *