Zeci de copii cazaţi la tabăra de la Cheile Grădiştei au suferit toxiinfecţii alimentare, 11 au rămas internați în spital. Ce amendă a dat ANPC

În urma verificărilor efectuate de inspectorii ANPC, reprezentanţii complexului de la Cheile Grădiștei s-au ales cu o amendă de 10.000 de lei, scriu portalul brașovean MyTex și ObservatorNews.

200 de copii cu vârste între 8 şi 13 ani erau cazaţi la un complex turistic din Cheile Grădiştei într-o tabără de engleză.

Imediat după cină, care a cuprins, între altele, pui la grătar cu legume, marți, 27 iunie, 85 dintre ei s-au plâns de dureri puternice abdominale, le era greaţă şi vărsau.

6 ambulanţe au intervenit la fața locului, iar părinţii au fost şi ei anunţaţi. 

În total, 85 de copiii au fost evaluaţi medical la faţa locului, dintre care 28 au fost transportaţi la spitalele din judeţ, iar 11 au rămas internaţi.

Propunere de închidere până la 6 luni

ANPC Brașov a aplicat o amendă de 10.000 de lei și a emis o propunere de închidere până la 6 luni a unității din Moieciu-Fundata.

În urma neregulilor constatate, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brașov operatorul comercial a fost sancționat cu:

o amendă contravențională în valoare de 10000 de lei,
oprirea defintivă de la comercializare a unor produselor neconforme, în valoare de aproximativ 9.897 de lei,
propunere închiderea unității până la 6 luni,
un avertisment cu propunere de încetare practică comercială incorectă.

Abaterile constatate de comisarii CJPC Brașov:

folosirea unor spații frigorifice neigienizate, chedere rupte cu urme de resturi alimentare,
utilizarea unor produse alimentare (semipreparate, preparate culinare finite) cu starea termică inițială modificată, a altora care nu respectă temperatura de păstrare indicată de producător: ciorbe și supe păstrate în camera frigorifică, laptelui fiert depozitat chiar pe pavimentul din bucătărie- fără capac, cârnați congelați cu aglomerări de gheață,
folosirea unor ustensile de bucătărie cu grad avansat de uzură, neadecvate sectorului alimentar : ustensile din lemn, ustensile cu mâner din plastic și lemn, veselă ciobită,
folosirea unor spații de lucru cu condiții deficitare : prezența de igrasie, lipsa de plase de insecte la geamuri și uși, fiind prezente insecte în spațiul de lucru,
utilizarea de coșuri de gunoi fără pedală și capac”, se arată într-un comunicat remis astăzi de CJPC Brașov.

„Am prelevat probele de sanitaţie, probe de apă. Aşteptăm rezultatele analizelor, urmând să stabilim ce măsuri vom lua în continuare”, a declarat Claudia Bularca, șefa DSP Brașov.

Sunt așteptate rezultatele analizelor de laborator, după ce s-au luat probe de apă, din alimente și din materia primă și s-au făcut și teste de sanitaţie de pe suprafeţele de lucru, veselă, mâinile personalului etc.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *