17 ocupații care vor dispărea în următorul deceniu: Acești oameni e posibil să-și piardă joburile

RMAG news

Cu avansul tehnologiei și proliferarea inteligenței artificiale (AI), viitorul unor cariere clasice este tot mai incert.

Într-o eră în care tehnologia avansează cu o viteză incredibilă, peisajul ocupării forței de muncă suferă transformări semnificative. Joburile care în trecut erau fundamentale și adesea omniprezente în diferite industrii sunt acum amenințate de automatizare, inteligență artificială și alte inovații tehnologice. În următorii zece  ani, se preconizează că mai multe tipuri de locuri de muncă vor dispărea sau se vor transforma radical, în timp ce noi oportunități vor apărea pentru cei cu abilități adaptabile și competențe digitale.

Ce joburi vor dispărea în următorii zece ani

Experții prognozează că până în 2030, AI-ul ar putea înlocui până la 30% din forța de muncă actuală, însă impactul ar putea fi chiar și mai mare. În special, joburile fără perspective de creștere și evoluție sunt cele mai vulnerabile, fiind primele vizate de această schimbare.

Iată 17 astfel de joburi care ar putea dispărea în următorul deceniu:

Reparatori de ceasuri
Casieri
Angajați în depozite
Asamblori de mașini
Lucrători în fast-food
Corectori de texte
Lucrători în industria textilă
Bibliotecari
Lucrători în sortarea poștei
Telemarketeri
Traducători
Operatori de taxe de drum
Lucrători în controlul parcărilor
Dispeceri
Angajați în introducerea datelor
Cititori de contoare
Șoferi de taxi

Cine are cel mai mult de suferit

Aceste previziuni arată nevoia unei adaptări continue la schimbările tehnologice și orientarea către cariere care necesită abilități și competențe mai specifice și greu de automatizat.

Astfel, unul dintre sectoarele care va suferi cel mai mult din cauza avansului tehnologic este producția și fabricația. Mașinile și roboții capabili să efectueze sarcini repetitive și periculoase cu o precizie și eficiență sporită îi vor înlocui pe mulți muncitori umani. De la liniile de asamblare la fabricile de prelucrare, automatizarea va duce la pierderea locurilor de muncă pentru cei cu calificări limitate și va cere adaptabilitate și dobândirea de noi skill-uri, pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

Cu creșterea comerțului electronic și a automatizării în sectorul retailului, joburile din vânzări și servicii vor fi, de asemenea, afectate. Cassierii, lucrătorii de magazin și angajații din sectorul ospitalității sunt expuși riscului de automatizare prin intermediul caselor de marcat automate, automatizării magazinelor și a sistemelor de comandă online. În plus, asistenții virtuali și chatbot-urile își vor extinde rolurile în interacțiunea cu clienții, reducând necesitatea unei forțe de muncă umane mari în acest domeniu.

În concluzie, avansul tehnologic va continua să redefinească peisajul ocupării forței de muncă în următorii 10 ani. Joburile care necesită competențe repetitive și rutiniere sunt cele mai vulnerabile în fața automatizării, în timp ce abilitățile digitale și soft skills devin din ce în ce mai importante pentru succesul profesional în această nouă eră digitală. Adaptabilitatea va fi cheia pentru supraviețuirea și prosperitatea într-un mediu de muncă în continuă schimbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *