„5 euro nu vor descuraja oamenii”. Proteste în Veneția, în prima zi în care a intrat în vigoare taxa de intrare în oraș

„5 euro nu vor descuraja oamenii”. Proteste în Veneția, în prima zi în care a intrat în vigoare taxa de intrare în oraș

Orașul Veneția a fost joi, 25 aprilie, scena protestelor după ce autoritățile au început să aplice taxa de intrare în oraș pentru turiștii care petrec doar o zi în orașul-lagună din Italia. Locuitorii acuză că au transformat faimosul oraș într-un „parc tematic”, relatează The Guardian.

Veneția este primul oraș din lume care a adoptat un astfel de sistem: până în iulie, cei care nu înnoptează sunt nevoiți să achite câte 5 euro.

Scopul taxei, potrivit autorităților, este de a proteja patrimoniul mondial UNESCO de efectele turismului excesiv, un fenomen cu care Veneția se confruntă de câțiva ani. Conform primarului Luigi Brugnaro, această metodă va face orașul din nou „locuibil”, căci îi va descuraja pe oameni să vină doar pentru o zi.

Însă mai multe comitete și asociații ale locuitorilor au protestat față de această măsură, susținând că taxa de 5 euro de intrare în Veneția nu va rezolva deloc problema.

„Pot să vă spun că aproape tot orașul este împotriva ei”, a susținut Matteo Secchi, care conduce Venessia.com, un grup de activiști ai rezidenților. „Nu poți impune o taxă de intrare într-un oraș. Tot ceea ce fac este să îl transforme într-un parc tematic. Aceasta este o imagine proastă pentru Veneția… Adică, este o glumă?”, a continuat acesta.

Președinta unei alte asociații de locatari a afirmat, la rândul său, că „măsura nu va rezolva problema”.

„Nu au înțeles cu adevărat consecințele turismului în masă asupra unui oraș precum Veneția. În primul rând, 5 euro nu vor descuraja oamenii. Dar călătorii de o zi nu sunt problema, lucruri precum lipsa de locuințe la prețuri accesibile sunt… Ceea ce ne trebuie sunt politici care să-i ajute pe rezidenți, de exemplu, să creeze reguli care să limiteze lucruri precum Airbnb”, a declarat Federica Toninello, care conduce ASC.

Amenzi de până la 300 de euro

Taxa de intrare, care este necesară doar pentru accesul în centrul istoric al Veneției, poate fi plătită online și se aplică în 29 de zile, majoritatea în weekend, de joi, 25 aprilie, până la 14 iulie, într-o primă fază, cea de probă a proiectului.

Rezidenții, navetiștii, studenții și copiii cu vârsta sub 14 ani sunt scutiți, la fel ca și turiștii care rămân peste noapte. Pe lângă achiziția online, taxa poate fi plătită și la intrarea în centrul vechi al Veneției. Cei care nu dețin un bilet riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro.

5.500 de persoane și-au luat bilet pentru prima zi

Consiliul local din Veneția a precizat că 5.500 de persoane și-au rezervat un bilet pentru data de 25 aprilie, sărbătoare națională în Italia. Altfel spus, au adus 27.500 de euro la bugetul orașului în prima zi.

Deși Brugnaro a negat că este o inițiativă pentru câștig, el a promis că va reduce taxele locale pentru rezidenți dacă schema va avea succes.

În ciuda criticilor, consilierul pentru turism din Veneția Simone Venturini a spus că administrația se simte „foarte relaxată” în legătură cu „această aventură”.

„Pentru prima dată de când Veneția este vizată de turismului de masă încercăm să facem ceva”, a spus el.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *