Beneficiile uimitoare ale plantei numite “mătura intestinului”: iarbă de leac pentru zeci de afecțiuni

Beneficiile uimitoare ale plantei numite “mătura intestinului”: iarbă de leac pentru zeci de afecțiuni

“Spanacul se consumă ca aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca.

Se consumă aşadar frunze proaspete de spanac în salate, în diverse combinaţii şi se poate bea chiar un pahar de suc proaspăt de spanac, dimineaţa, pentru combaterea depresiei, acesta ajutând şi la refacerea organelor bolnave, la tratarea ulcerului, a anemiei. 

Tratează de asemenea migrenele, abcesele dentare, sângerarea gingiilor, bolile de rinichi sau vezică, convulsiile, şi lista poate continua. Se pot face şi cataplasme cu frunze de spanac opărite cu care se tratează anumite răni.

“Spanacul conţine săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii.

Să nu uităm de faptul că spanacul crud şi cel opărit este o sursă importantă de beta-caroten, luteină şi xanten, ajutându-ne să ţinem deoparte afecţiunile oculare. De asemenea, spanacul are un conţinut ridicat în minerale, şi anume potasiu şi sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai uşor iar fluxul sangvin intră în parametrii normali, ceea ce determină sănătatea inimii”, spun specialiştii.

Antioxidanţii din compoziţia spanacului determină, şi ei, la rândul lor, consolidarea muşchilor inimii şi tratarea unor afecţiuni cardiovasculare destul de grave. Vitamina K conţinută de spanac joacă un rol important în reţinerea calciului în oase şi prevenirea osteoporozei. Razele vătămătoare ale soarelui nu ne vor mai leza atât de uşor pielea, datorită conţinutului crescut de pigmenţi şi fitonutrienţi din spanac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *