Câștigurile giganților din industria tutunului și cea alimentară care au refuzat să plece din Rusia. Cât au încasat Philip Morris, JTI, Danone sau Pepsi

Câștigurile giganților din industria tutunului și cea alimentară care au refuzat să plece din Rusia. Cât au încasat Philip Morris, JTI, Danone sau Pepsi

Marile corporații internaționale care au rămas în Rusia după invadarea Ucrainei – printre care se numără companii precum Philip Morris și Danone – au realizat anul trecut venituri de sute de miliarde de dolari în această țară, arată un raport citat de Politico.

După invazia pe scară largă declanșată de Moscova în februarie 2022, zeci de companii internaționale s-au retras de pe piața rusă pentru a-și salva reputația sau pentru a-și proteja afacerile. Însă unele au ales să rămână și au înregistrat câștiguri fabuloase.

Raportul intitulat „The Business of Staying”, realizat de B4Ukraine, un grup umbrelă al societății civile, și de Școala de Economie din Kiev, a constatat că, în 2022, corporațiile globale au obținut venituri de 214 miliarde de dolari numai prin afacerile lor din Rusia – plătind 3,5 miliarde de dolari în impozite pe profiturile lor.

Dar aceste cifre sunt „doar vârful aisbergului și probabil o subestimare substanțială a facturii fiscale totale, potrivit raportului. Asta deoarece impozitele plătite pe salariile angajaților sau sub formă de TVA nu sunt incluse în cifrele colectate.

Această „mină de aur” vine în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a reduce veniturile Kremlinului prin adoptarea, de la începutul războiului și până în prezent, a nu mai puțin de 11 pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.

În timp ce majoritatea veniturilor provin de la companiile din SUA, companiile cu sediul în UE au câștigat totuși aproximativ 75,2 miliarde de dolari în 2022, plătind guvernului rus aproape 600 de milioane de dolari în taxe, potrivit raportului.

Cufărul de război

Toți acești bani, susține raportul, finanțează fondul de război al Rusiei.

„Aceste noi date dezvăluie că «afacerea» de a rămâne în Rusia a fost extrem de profitabilă pentru mai multe companii care au ales“ să continue să desfășoare aici activități economice, se arată în raport. „Cu atât mai îngrijorătoare este măsura în care aceste companii au plătit miliarde de dolari sub formă de impozit pe profit către Kremlin, în timp ce Putin purta un război oribil și neprovocat împotriva Ucrainei”, notează documentul.

Raportul a constatat că gigantul Philip Morris, din industria tutunului, a obținut cele mai mari venituri anul trecut, de 7,9 miliarde de dolari, și a plătit 206 milioane de dolari în taxe pe profit guvernului rus. Compania nu a răspuns solicitării Politico de a face comentarii pe acest subiect.

La mică distanță se află concurentul său, Japan Tobacco International (JTI), care a încasat venituri de aproximativ 7,4 miliarde de euro. Un purtător de cuvânt al JTI a declarat că JT Group a suspendat noile investiții și activitățile de marketing în Rusia, dar că societatea a continuat să fabrice și să distribuie produse pe piața rusă. „Mediul operațional rămâne foarte dificil”, a spus purtătorul de cuvânt.

„În aceste circumstanțe, JT Group continuă să ia deciziile necesare pentru a face față situației în schimbare, în conformitate cu reglementările aplicabile și cu sancțiunile internaționale”, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că piața rusă a generat anul trecut pentru JT Group aproximativ 2 miliarde de dolari, la cursul de schimb de astăzi, adică aproximativ 11% din veniturile sale consolidate din acel an.

Un alt nume important în categoria veniturilor în Rusia este gigantul alimentar Danone, care a câștigat aproximativ 3 miliarde de dolari, potrivit concluziilor raportului.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea publicației de la Bruxelles, Danone a contestat acest lucru, indicând raportul său anual, care arată că vânzările nete din Rusia în 2022 au totalizat 1,39 miliarde de euro. Un cercetător de la Școala de Economie din Kiev (KSE) a subliniat că Danone controla două entități juridice din Rusia, care au generat împreună vânzări nete de peste 3 miliarde de euro. Danone nu a răspuns la aceste constatări.

De asemenea, raportul constată că Pepsi a obținut aproximativ 4,6 miliarde de dolari. Și compania americană a refuzat să comenteze raportul.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *