Cifrele uluitoare ale Poliției: Jumătate de milion de infracțiuni într-un singur an – Care sunt cele mai grave probleme ale României

Cifrele uluitoare ale Poliției: Jumătate de milion de infracțiuni într-un singur an – Care sunt cele mai grave probleme ale României

În 2022, s-a înregistrat un total de 530.000 de infracțiuni, reprezentând o creștere de 5,1% față de 2021. Aproximativ o cincime dintre acestea, adică peste 100.000, au fost furturi, iar un număr similar a fost de cazuri de violențe și lovituri. S-a observat o dublare a numărului de persoane raportate dispărute în ultimii cinci ani. Creșterea infracțiunilor sexuale a fost de 14,46% în 2022 comparativ cu 2021, iar infracționalitatea urbană a crescut cu 7.1%. Infracțiunile rutiere au înregistrat o majorare de 14,3% în 2022 față de anul precedent, iar incidentele din școli au avut o creștere de 83%. Incidentele de violență domestică au crescut cu 56% în ultimii cinci ani, iar cazurile ilegale legate de deșeuri s-au dublat în ultimul an. De asemenea, infracțiunile silvice au înregistrat o creștere de 16% în același interval.

Aceste informații provin din documentul “Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023 – 2027”, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și adoptat de Guvernul României la 9 noiembrie 2023. Documentul de peste 100 de pagini prezintă o imagine alarmantă a situației infracționale din România, care devine din ce în ce mai diversificată și mai frecventă. Un aspect deosebit de îngrijorător este creșterea infracțiunilor în mediul școlar. Cităm: “În condițiile reluării cursurilor în unitățile școlare în septembrie 2021, în format fizic, numărul faptelor penale sesizate în perioada septembrie – decembrie a anului școlar 2021/2022 a înregistrat o creștere de peste 3,5 ori față de aceeași perioadă a anului școlar anterior, iar în perioada similară a anului școlar 2022/2023 a înregistrat o creștere de 83,6% față de anul școlar anterior. Ponderea cea mai mare este reprezentată de infracțiunile săvârșite în incinta unităților de învățământ preuniversitar (89,9%), cele mai multe dintre ele fiind săvârșite în mediul urban (77%). Predominante sunt infracțiunile de lovire sau alte violențe (61,1%) și cele de furt (9,4%)”.

Documentul nu discută despre problema drogurilor în școli, deși este o problemă gravă confirmată de alte surse. MAI menționează că securitatea școlilor este o problemă, cu aproape o treime dintre unități lipsite de pază umană sau sisteme de supraveghere video.

Creșterea infracțiunilor asociate violenței domestice este semnificativă: 56% mai multe cazuri în 2022 față de 2016 și o creștere de 12,5% față de 2021. Majoritatea autorilor sunt bărbați, iar victimele sunt în mare parte femei. Cele mai frecvente tipuri de infracțiuni sunt „loviri sau alte violențe” (62,3%), urmate de „amenințare” (12%), „abandonul de familie” (10%), și nerespectarea ordinelor de protecție.

În ceea ce privește persoanele dispărute, există o creștere alarmantă de 96,3% a cazurilor în 2022 față de 2016, necesitând măsuri naționale urgente pentru reducerea acestor cazuri, inclusiv din punct de vedere legislativ.

Strategia guvernamentală recunoaște provocările legate de criminalitatea organizată, traficul de droguri și de persoane, accentuate de războiul din Ucraina. Cităm: “conflictul armat dintre Rusia și Ucraina a modificat piața ilicită de droguri din estul și sud-estul Europei și a creat, cel mai probabil, noi conexiuni infracționale în funcție de cererea pieței. Actuala situație geopolitică și atenția îndreptată către fluxurile de refugiați ar putea fi exploatate de către grupările infracționale în sensul creșterii influenței în regiune”.

Infracțiunile stradale și rutiere sunt, de asemenea, în creștere. Infracțiunile legate de gestionarea ilegală a deșeurilor și cele din codul silvic au cunoscut un avânt semnificativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *