Cine sunt artiștii care au pornit campania de afișe cu israelieni răpiți de Hamas, lipite și în București. „Vrem să punem presiune pe politicieni”. Reacția ambasadorului Israelului 

Cine sunt artiștii care au pornit campania de afișe cu israelieni răpiți de Hamas, lipite și în București. „Vrem să punem presiune pe politicieni”. Reacția ambasadorului Israelului 

„Acum aproape 80 de ani a fost Holocaustul. De atunci au fost multe războaie, dar acesta este cel mai apropiat de ceea ce au trăit evreii atunci”, a spus Nitzan Mintz, unul dintre artiștii care au inițiat campania de conștientizare „Răpiți din Israel”, într-un interviu pentru Libertatea. Afișe cu oamenii dispăruți în urma atacului teroriștilor Hamas au fost lipite și pe străzile din București. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a explicat la rândul său pentru ziar de ce e importantă o astfel de inițiativă. 

Mai multe afișe și bannere cu fotografiile oamenilor despre care autoritățile israeliene spun că au fost luați ostatici de organizația teroristă Hamas au apărut în România. Este vorba despre bebeluși, persoane peste 60 de ani și tineri aflați la festivalul de muzică Nova, de la granița cu Fâșia Gaza. 

Fotografie realizată de Hotnews

„Răpiți” scrie alb pe roșu pe afișele care îndeamnă, de asemenea, la sprijin: „Te rog ajută-ne să îi aducem înapoi în viață”, mai scrie în dreptul imaginilor răspândite în București.

Oricine poate lipi afișele 

După atacul grupării teroriste Hamas asupra Israelului, de pe 7 octombrie, peste 200 de oameni au fost răpiți, potrivit New York Times. Din informațiile de până acum, aceștia au fost duși pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza și sunt de diverse naționalități, printre care americană, germană și franceză. În cele două săptămâni de război au fost mii de victime de ambele părți, peste 3.400 în Gaza, conform Al Jazeera, și peste 1.400 în Israel.

Limba română este una dintre cele 22 de limbi în care a fost tradus mesajul original din engleză. De pe site-ul inițiativei oricine poate să descarce afișele în limbi precum franceză, germană, sârbă sau bulgară. 

Artiștii evrei din New York au creat campania globală

La 10.000 de kilometri depărtare de casă, Nitzan Mintz, 32 de ani, și Dede Bandaid, 35 de ani, doi artiști din Tel Aviv stabiliți la New York, au discutat, după atacul Hamas, cum i-ar putea sprijini pe israelieni. Se simțeau „singuri și fără speranță”, au povestit ei pentru Libertatea, și s-au întrebat ce să facă mai departe. 

Mulți cunoscuți din Israel și-au pierdut copiii și partenerii, dar rudele lor sunt bine, au spus cei doi artiști în interviul pentru ziar. 

„Am primit brusc, pe 7 octombrie, un telefon de la părinții mei. Au spus că întreaga țară este atacată cu rachete. Eram cumva obișnuiți cu asta, pentru că există astfel de atacuri tot timpul. Am crezut că se va termina în câteva ore, iar noi ne vom continua viețile. Dar dimineață ne-am dat seama că era o catastrofă. Hamas a făcut lucruri de care am auzit până acum doar cu privire la ISIS – povești îngrozitoare, oameni măcelăriți, violați, răpiți…”, a povestit Nitzan.  

Tragedia a făcut-o să se gândească la perioada Holocaustului. „Acum aproape 80 de ani a fost Holocaustul. De atunci au fost multe războaie, dar acesta este cel mai apropiat de ceea ce au trăit evreii atunci. Și se întâmplă în timpul vieții noastre!”, a continuat tânăra.  

Afiș care poate fi descărcat de pe site-ul celor doi artiști

„Am crezut că suntem singuri pe lume”

La scurt timp după atac, celor doi artiști le-a venit ideea cu afișele și au luat legătura cu designerul Tal Huber, aflată încă în Israel. Au reușit, în ciuda distanței și a tensiunilor, să lucreze împreună. Pe 9 octombrie, Nitzan Mintz și Dede Bandaid au ieșit pe străzile din New York cu 2.000 de afișe, au povestit ei, și le-au lipit singuri. Se așteptau să-i ajute și trecătorii, chiar au vrut să le ofere câteva ca să le pună în cartierele lor. Dar nu s-a oferit nimeni s-o facă. 

<strong>„Oamenii nu erau interesați de acest subiect, plângeam și lipeam afișe, gândindu-mă că suntem singuri pe lume”, a mai spus Nitzan. </strong>

Atunci, le-a venit o altă idee, pentru ca inițiativa lor să devină cunoscută. „Am decis să încărcăm toate afișele într-un folder online, pe care îl poate accesa oricine și de unde se pot descărca. Am pus imaginile și pe rețelele noastre sociale”, a povestit și Dede.  

Așa s-au răspândit online, dar și fizic, pentru că oamenii începuseră deja să lipească la rândul lor afișele, inclusiv în cartiere precum Manhattan din New York, după care în orașe mari din Europa, Asia și America de Sud. 

Familiile celor dispăruți s-au alăturat proiectului 

„Am început să primim telefoane din diferite țări și fotografii de peste tot. Am simțit că există speranță, pentru că atât de mulți oameni cred în cauza noastră”, a mai explicat Dede. 

Au luat legătura cu ei și o parte dintre familiile celor răpiți, a adăugat Nitzan. „Sunt cam 100 dintre ei implicați în proiect”. 

Inițiatorii au mai subliniat că nu primesc niciun sprijin financiar de la vreo instituție pentru acest demers. 

Scopul este de a sensibiliza, iar când oamenilor le pasă, politicienii nu pot ignora ce se întâmplă. Vrem să punem presiune pe politicieni, pentru ca aceștia să ne ajute cu echipe bune de negociere între Hamas și Israel, astfel încât persoanele răpite să fie eliberate. 

Nitzan Mintz:

Unele afișe au fost rupte la Londra și la New York, conform The Telegraph și CBS. Artiștii consideră că este rezultatul antisemitismului. „Toți acei oameni care sunt pro-Hamas sunt foarte periculoși, în opinia mea”, a precizat Nitzan. 

Artiștii nu îi cunosc pe românii implicați în campanie, au mai explicat aceștia pentru ziar: „Nu suntem organizați, oricine poate să descarce afișele și să le lipească pe străzi”. 

Realist, cu ce ajută să pui aceste afișe în București?”

La o săptămână de la lansare, campania s-a răspândit și în România. Ambasada Israelului în România a postat, pe 17 octombrie, pe contul de Facebook al instituției, poze cu afișele lipite în centrul Bucureștiului. Reacțiile românilor la postare au variat. „Excelentă acțiune!”, a comentat o femeie. „Acțiunile voastre provocând moartea unor copii, femei, oameni nevinovați, vă considerați diferiți?”, a scris altcineva. 

Dezbateri cu privire la afișe au avut loc și pe Reddit România. „Înțeleg și îmi pare extrem de rău pentru tot ce s-a întâmplat și se întâmplă în zona aia, sper să fie teferi și să fie eliberați curând. Dar realist, cu ce ajută să pui aceste afișe în București?”, a întrebat un utilizator. 

Au urmat diverse răspunsuri. „Propagandă”, „Pentru a crește conștiința publicului cu privire la ce face Hamas”, „Ar trebui să pună și palestinienii, dar nu cred că avem destul spațiu pentru asta”.

Imagini și pe panouri publicitare. Fotografie de pe site-ul Ambasadei Israelului în România

Ambasadorul Israelului: Se poate întâmpla și în Europa 

Întrebat de Libertatea dacă Ambasada Israelului a pornit campania în București, Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a răspuns că nu le aparține inițiativa, dar că atunci când au aflat despre ea au decis să posteze imaginile pe conturile de social media ale instituției. 

„Este foarte important ca oamenii care au fost răpiți într-un mod atât de îngrozitor să atingă inimile celor din întreaga lume, pentru că așa ceva se poate întâmpla oriunde. Și în Europa, oriunde există un grup de oameni îndoctrinați de ură. Ați văzut atacul din Belgia (de pe 16 octombrie 2023, n.r.). Contează campaniile de conștientizare”, a spus ambasadorul despre importanța acestei campanii. 

Reuven Azar nu are informații dacă afișele au fost lipite și în alte orașe, știe că există deocamdată în Capitală. 

Despre reacțiile negative, ambasadorul a adăugat: „O singură campanie nu va schimba lucrurile, dar cred că efortul general al Israelului și al atâtor oameni ajută să fie înțeleasă natura amenințării cu care ne confruntăm. Desigur, vor exista oameni care se vor opune, așa cum se întâmplă întotdeauna”, a încheiat ambasadorul. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *