De ce tremură oamenii la frig

De ce tremură oamenii la frig

Tremuratul de frig este o reacție complexă a organismului uman atunci când acesta este expus la temperaturi foarte scăzute. Orice modificare care apare în exterior poate provoca anumite schimbări în corpul tău, mai cu seamă când vine vorba despre vreme. Chiar și cele mai mici fluctuații de temperatură pot afecta modul în care funcționează organismul și îl pune în alertă în momentul în care situația devine gravă pentru ca să poată rezista.

Fiecare organism reacționează diferit când este expus la rece, astfel că unii oameni resimt frigul mai tare și mai des comparativ cu alții. În acest caz avem de-a face cu fenomenul de intoleranță la frig. Cum în aceste zile temperaturile au scăzut destul de mult sub pragul înghețului în toată țara, chiar și pe timpul zilei, oamenii tremură de frig fie că merg pe stradă, așteaptă un mijloc de transport în comun ori se plimbă pe cărări de munte. Fenomenul de tremur are multiple cauze, care implică atât explicații fiziologice, cât și diverse mecanisme de reglare a temperaturii corpului pentru a menține funcția organelor vitale. În cele ce urmează îți vom spune care sunt aceste cauze și de ce oamenii tremură de frig.

Ce este tremuratul de frig

Termenul de tremurat în condiții de frig face referire la acel răspuns involuntar al sistemului nervos atunci când organismul uman este expus la temperaturi foarte scăzute. Este o mișcare involuntară a corpului similară cu sughițul ori cu strănutul. Altfel spus, tremuratul de frig este o reacție fiziologică sau, și mai bine spus, un mecanism de apărare prin care este generată o cantitate de căldură suficientă pentru a menține temperatura internă a corpului într-o plajă normală care să-ți confere un anumit nivel de confort termic. Corpul uman trebuie să aibă o temperatură internă de aproximativ 37 de grade Celsius. Pentru a preveni hipotermia, fenomenul care constă într-o temperatură corporală periculos de scăzută, creierul monitorizează îndeaproape nivelul de căldură al corpului, după cum precizează dr. Robert Glatter, medic la Spitalul „Lenox Hill” din New York City, citat de Live Science.

Cine este mai predispus să tremure de frig

Tremuratul de frig poate să fie influențat de o serie de factori individuali, așa cum este cazul vârstei, a sexului ori a stării de sănătate a fiecăruia dintre noi.

Spre exemplu, cele mai predispuse persoane la tremuratul de frig sunt copiii și persoanele vârstnice, asta din cauza faptului că persoanele din aceste categorii de vârstă au o capacitate redusă de a-și menține temperatura corpului în limitele normale în condiții de frig.

De asemenea, oamenii care prezintă anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul sau probleme de circulație, pot prezenta o sensibilitate crescută la frig.

Cum acționează mușchii?

Fenomenul de tremurat de frig este adeseori însoțit de contracții musculare repetitive, cunoscute sub denumirea generică de tremur, cu excepția mușchilor oculari. Aceste contracții musculare pot varia în intensitate în funcție de gradul de expunere la frig, dar și de sensibilitatea individuală a fiecărui om în parte. În timpul procesului de tremur, mușchii se contractă și se relaxează rapid și alternativ pentru a genera căldură, iar această activitate musculară intensă crește consumul de oxigen și stimulează metabolismul. Acest lucru face ca o parte sau chiar tot corpul să tremure. În același timp, contracțiile musculare pot nu doar să facă membrele să tremure, ci și să provoace contracții ale mușchilor maxilarului, provocând acel clănțănit de dinți.

Este important de știut că putem să tremurăm nu numai pe timp de iarnă, ci și într-o zi călduroasă de primăvară sau chiar de vară. Acest lucru este posibil dacă bate o briză răcoroasă sau dacă stăm mult timp la umbră. Aceasta este o reacție firească a organismului la încercarea de a contracara pierderea de căldură către mediul rece.

Ce rol are hipotalamusul

Sistemul nervos are un rol crucial în declanșarea tremuratului de frig. În cazul în care suprafața pielii devine prea rece, receptorii din stratul cutanat transmit semnale către hipotalamus, o structură de dimensiunea unei migdale, care este centrul termoreglării din interiorul creierului, situată sub talamus și deasupra hipofizei.

Rolul hipotalamusului este acela de a monitoriza în permanență temperatura corpului și de a iniția anumite răspunsuri adecvate pentru a putea menține organismul echilibrat într-o stare termică stabilă, care poartă denumirea de homeostazie. Atunci când temperatura corpului scade sub nivelul normal, sistemul nervos autonom va transmite semnale către mușchi pentru a se contracta și, implicit, pentru a declanșa tremuratul astfel încât va ajuta la controlul temperaturii corpului, dar și a tensiunii arteriale, foametei, setei, dispoziției și somnului.

De ce femeile şi bărbaţii percep frigul diferit

Care sunt cauzele tremuratului?

Tremuratul apare cel mai frecvent atunci când unei persoane îi este frig. De obicei, această manifestare necontrolată a corpului este temporară și ar trebui să înceteze odată ce persoana reușește să se încălzească. Cu toate acestea, senzația de tremurat poate fi, în același timp, un simptom al unei boli fizice sau mentale. În cele ce urmează îți prezentăm cele mai frecvente cauze ale tremuratului.

Starea febrilă

În afară de frig, cea mai frecventă cauză pentru care tremurăm este dată de frisoanele pe care le poate provoca o stare febrilă Medicii definesc febra ca fiind acea temperatură corporală mai mare de 37,8°Celsius. De obicei, febra apare ca urmare a unei infecții, dar inflamația sau o reacție alergică pot, de asemenea, să crească temperatura corpului. Unele persoane care au febră pot prezenta și alte simptome de gripă spre deosebire de altele, care nu vor avea nici un simptom suplimentar. Consumul de lichide din abundență și administrarea de medicamente antiinflamatoare pot ajuta la reducerea temperaturii. Dacă o persoană prezintă alte simptome, în special rigiditate a gâtului, bătăi rapide ale inimii sau respirație superficială, ar trebui să consulte un medic în termen de 24 de ore, aflăm de pe site-ul Medical News Today. Dacă nu are alte simptome, va trebui să meargă la medic doar dacă febra durează mai mult de 3 zile.

Tulburările psihogenice de mișcare

Pentru unele persoane, stresul sau factorii de sănătate mintală pot provoca tremuratul involuntar și alte mișcări involuntare. Acest lucru apare de obicei din cauza unei tulburări psihogenă de mișcare, care poate afecta orice parte a corpului. Un medic neurolog va diagnostica aceste tulburări și pot căuta următoarele caracteristici atunci când pun un diagnostic: mișcări care apar brusc, fără avertisment, amintiri ale unui eveniment traumatic care declanșează aceste mișcări, mișcări care se opresc dacă o persoană este distrasă sau probleme de sănătate mintală subiacente, cum ar fi depresia. Adesea, nu există leziuni cerebrale sau nervoase subiacente, în schimb, tremuratul este răspunsul organismului la stres. Medicii vor trata adesea tulburările de mișcare psihogenă cu o combinație de terapie de sănătate mintală și terapie fizică.

Tremurul postanestezic

O persoană poate tremura atunci când își recapătă cunoștința după un anestezic general. Temperatura corpului poate să scadă în timpul unei proceduri chirurgicale, ceea ce poate provoca acest tremurat atunci când se trezește după ce operația s-a încheiat. De asemenea, anestezicele pot afecta capacitatea organismului de a regla temperatura, ceea ce poate îngreuna încălzirea rapidă a corpului după o intervenție chirurgicală. De obicei, medicii vor verifica temperatura unei persoane și îi vor oferi pături sau încălzitoare, dacă este necesar.

Frica, emoția sau stresul

Emoțiile puternice pot face ca o persoană să tremure. Acest lucru se datorează adesea unui val de adrenalină în organism. Adrenalina este un hormon care declanșează răspunsul organismului de luptă sau de renunțare. Tremuratul involuntar ar trebui să înceteze după ce adrenalina părăsește organismul. Pentru mulți oameni, acest lucru se poate întâmpla pe fondul fricii sau al unor emoții puternice. Pentru cei care se confruntă cu stresul cronic, creșterile de adrenalină și tremuratul pot fi mai frecvente.

Tremorul esențial

Tremorul esențial este o tulburare a sistemului nervos (afecțiune neurologică), care determină o așa-numită agitare ritmică. Acesta poate afecta aproape orice parte a corpului, inclusiv a vocii, însă cel mai adesea apare la nivelul mâinilor. De asemenea, tremorul poate fi un simptom al bolii Parkinson, o tulburare care afectează o zonă a creierului și tinde să se dezvolte treptat.

Nivelul scăzut al glicemiei

Dacă o persoană nu a mâncat sau nu a băut apă sau mâncare pentru o perioadă lungă de timp, nivelul de glucoză din sânge poate să scadă, iar în acel moment poate să apară tremuratul. Pentru persoanele care au diabet, acest fenomen este cunoscut sub denumirea de hipoglicemie și poate fi sever. De aceea, aceste persoane trebuie să își monitorizeze nivelul glicemiei în mod regulat pentru a preveni ca nivelul acesteia să scadă prea mult.

Anxietatea

Anxietatea este o afecțiune mentală care poate afecta atât corpul, cât și mintea. Această stare emoțională pronunțată, manifestată prin neliniște, poate provoca simptome fizice, cum ar fi starea de greață, creșterea ritmului cardiac, repirație mai rapidă și tremuratul involuntar. Tratamentul pentru anxietate poate include terapie, medicamente, precum și modificări ale stilului de viață. Activitățile care ar putea ajuta o persoană să își gestioneze anxietatea includ exerciții fizice, ascultarea de muzică și petrecerea timpului cu prietenii și familia.

Sepsis

Definiția medicală a sepsisului indică o complicație a septicemiei, care determină o stare de inflamație generalizată. Sepsisul este un răspuns copleșitor al organismului la o anumită infecție din corp și apare adesea în legătură cu infecții pulmonare, cutanate, intestinale sau ale tractului urinar. Unul dintre principalele simptome ale sepsisului este tremuratul involuntar. Fiind o urgență medicală, persoanele cu sepsis vor avea nevoie de un tratament prompt cu antibiotice într-un spital.

Foto: Shutterstock

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *