Doi profesori pensionari din Iași, soț și soție, meditează gratuit copiii fără posibilități

Doi profesori pensionari din Iași, soț și soție, meditează gratuit copiii fără posibilități

Într-o căsuță modestă cu grădină și flori în față, undeva în zona Pallas Campus de la Iași, locuiesc doi pensionari: soții Nedea – Mircea și Nița Nedea. De 13 ani, soții Nedea, ambii profesori de biologie, acum la pensie, pregătesc gratuit copii din familii defavorizate pentru a intra la Medicină, la UMF Iași.

Cei doi pensionari au inițiat un proiect unic în această țară

„De 13 ani, soții Nedea, ambii profesori de biologie, acum la pensie, pregătesc gratuit copii din familii defavorizate pentru a intra la Medicină, la UMF Iași.

Perioada de pregătire durează doi ani, deci copiii sunt înscriși la pregătire din clasa a X-a. Pe lângă biologie, materie obligatorie la admiterea la Medicină, în cadrul aceluiași program, copiii sunt pregătiți, tot gratuit, la alegere, la chimie sau fizică, de către profesori de specialitate din Iași, potrivit Libertatea.

Programul pe care l-au inițiat se numește SAPED – adică „Studii Aprofundate pentru Elevi Defavorizați”.

De când a început proiectul, peste 100 de copii au absolvit studii superioare medicale, din care 90 sunt deja medici, 2 kinetoterapeuți și 8 asistenți medicali. Până în prezent s-au înscris în proiect 307 elevi, 144 dintre ei au absolvit cursurile proiectului, iar 134 au fost admiși cu succes la facultate.

Toți copiii provin din medii defavorizate

Toți acești copii sunt luați din medii defavorizate, cu venituri mici, care nu aveau nicio șansă în viață și studii superioare – acest program le-a dat o șansă unică.

În acest moment, proiectul s-a extins. Colectivul care asigură pregătirea gratuită a elevilor beneficiari ai proiectului este format din 9 cadre didactice de la licee de prestigiu din Iași, precum Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” și Liceul Teoretic „Miron Costin”.

Proiectul este implementat de profesorii Nița și Mircea Nedea, în parteneriat cu Asociația „Alexandru Ioan Cuza Nr. 20 Iași”, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași.

În proiect se pot înscrie, în perioada 21 martie – 31 iulie 2024, elevi care în anul școlar 2023-2024 sunt în clasa a X-a și care provin din familii cu un venit maxim de 1.000 de lei/membru de familie.

Înscrierea se face prin depunerea unui dosar, care va conține adeverință cu venitul net al părinților, anchetă socială în cazul în care părinții sunt liber profesioniști, adeverință de elev/student pentru frați/surori și adeverință de elev pentru solicitant (mai multe date aici).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *