Extrădarea din Germania a lui Cătălin Cherecheş poate dura mai mult decât era preconizat, spune avocatul

Extrădarea din Germania a lui Cătălin Cherecheş poate dura mai mult decât era preconizat, spune avocatul

Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, reţinut în Germania după ce a părăsit ţara ilegal, refuză să-şi dea acordul pentru extrădarea simplificată și în câteva zile va fi mutat la o închisoare din Munchen, a spus avocatul său, Răzvan Doseanu, potrivit Agerpres.

În acest caz, extrădarea în România poate dura mai mult decât se estimase inițial, adică până în vara viitoare.

„Cătălin Cherecheş refuză să îşi dea acordul pentru o extrădare simplificată. Am discutat cu avocatul său din Germania şi acesta spune că, în situaţia unei extrădări fără o procedură simplificată, aceasta poate dura între 3 şi 6 luni de zile. În aproximativ 5 zile, Cătălin Cherecheş urmează să fie transferat la un loc de detenţie din Munchen”, a spus Răzvan Doseanu, duminică, 3 decembrie.

Acesta a adăugat că clientul său a discutat doar cu avocatul din Germania. „Până în prezent, nu i s-a permis lui Cătălin Cherecheş să ia contact cu nicio altă persoană decât avocatul său din Germania. Din discuţiile cu avocatul din Germania, Cătălin Cherecheş nu s-a opus în momentul în care a fost prins de autorităţile germane”, a mai punctat Doseanu.

Cherecheș, prins în Germania, la patru zile după fugă

Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat de anchetatori că, în calitate de primar și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, „a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct, cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 de lei”.

Fostul edil, condamnat definitiv pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj, a plecat din țară în acea dimineață, intrând în Ungaria pe la vama Petea cu cartea de identitate a unei rude. El a fost dat în urmărire și a fost emis mandat european de arestare, iar șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis din funcție.

Pe 28 noiembrie, la patru zile după ce a fugit, Cherecheș a fost prins în zona gării din Augsburg, Germania. El s-a deplasat cu un Mercedes Benz C Klasse AMG, care aparținea mătușii sale, până în apropiere de gara din Augsburg. Când au ajuns acolo, cei doi au încercat să lase mașina și să ia un taxi. A fost momentul în care Cherecheș a fost legitimat și reținut de polițiștii germani. În momentul reținerii, Cherecheș a opus rezistență și a fost rănit în zona feței, în special la bărbie.

În momentul reținerii, asupra lui au fost găsite un act de identitate italian pe numele său, documente din România, alte legitimații și mai multe sume de bani în euro, forinți și lei, au declarat surse judiciare pentru Libertatea. Este vorba despre 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei.

Cherecheș a fost închis miercuri, 29 noiembrie, la penitenciarul din Augsburg-Gablingen, iar prinderea lui a generat costuri majore statului român, a afirmat premierul Ciolacu, care a precizat că a cerut achiziții mai rapide de brăţări pentru persoanele sub control judiciar, cum era cazul fugarului Cherecheș.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *