Lovitură pentru Viktor Orban. Șefii grupurilor politice din UE cer Comisiei să nu deblocheze fondurile Ungariei

Lovitură pentru Viktor Orban. Șefii grupurilor politice din UE cer Comisiei să nu deblocheze fondurile Ungariei

Budapesta nu a făcut suficient pentru a răspunde preocupărilor legate de independența justiției, spun liderii PPE, S&D, Renew și Verzii, într-o scrisoare consultată de Politico.

Șefii celor mai mari grupuri politice din Europa au decis să avertizeze Bruxelles-ul. Ei vor ca executivul UE să nu deblocheze miliardele de euro destinate Ungariei, până când guvernul lui Viktor Orban nu-și rezolvă complet problemele legate de statul de drept.

„Dorim să ne exprimăm profunda îngrijorare în ceea ce privește iminenta evaluare pozitivă a reformelor judiciare din Ungaria”, se arată într-un proiect de scrisoare obținut de Politico, ce urmează să fie semnat de șefii Partidului Popular European, ai Socialiștilor și Democraților, Renew Europe și Verzilor.

„În opinia noastră, condițiile nu au fost îndeplinite”, continuă documentul, referindu-se la condițiile stabilite de Comisia Europeană pentru deblocarea fondurilor, care includ reforme judiciare de anvergură.

Deși scrisoarea nu a fost încă publicată, sursele publicației europene spun că liderii celor patru partide au semnat-o sau intenționează să o semneze.

Demersul vine pe fondul informațiilor cum că Comisia Europeană intenționează să deblocheze fonduri înghețate în valoare de 10 miliarde de euro pentru Ungaria înainte de Consiliul European de joi și vineri, în cadrul căruia Orbán amenință să blocheze un pachet important de ajutor financiar european pentru Kiev, precum și deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina.

Oficialii Comisiei Europene susțin că Budapesta a îndeplinit cerințele statului de drept și că eliberarea fondurilor nu are legătură cu amenințarea lui Orbán.

Marți, un aliat al liderului ungar a părut totuși să facă legătura între poziția Ungariei și fondurile blocate, afirmând că Budapesta va continua să se opună alocării de noi ajutoare pentru Ucraina, dacă Comisia nu va elibera toți banii pe care i-a blocat.

A ceda la această cerere ar fi o greșeală, deoarece Ungaria nu și-a respectat angajamentele față de Bruxelles, susțin însă Manfred Weber, Terry Reintke, Stéphane Séjourné și Iratxe García în scrisoarea lor.

Printre condițiile formale impuse de UE pentru deblocarea banilor se numără adoptarea de modificări juridice pentru a remedia deficiențele privind independența judiciară și asigurarea aplicării acestor modificări.

„În mod clar, acest lucru nu se întâmplă”, se arată în scrisoare.

În timp ce Ungaria ar trebui să își consolideze Consiliul Judiciar Național, semnatarii subliniază că alegerile pentru acest organism sunt în curs de desfășurare și nu se așteaptă să se încheie înainte de jumătatea lunii ianuarie.

Având în vedere preocupările legate de faptul că „procesul de luare a deciziilor nu este independent de interesele guvernului”, argumentează scrisoarea, „o evaluare pozitivă înainte de această dată subminează scopul acestei etape”.

„Este imposibil de evaluat dacă Consiliul Judiciar Național va fi independent doar pe hârtie, sau și în componența sa”, se arată în scrisoare. „Până când acest lucru nu se va întâmpla, toate reformele care îi consolidează poziția ar putea fi nule”, mai spun semnatarii.

Scrisoarea se încheie cu un avertisment cu privire la noile amenințări la adresa statului de drept în Ungaria – și anume o propunere de „lege privind suveranitatea” care ar „permite prim-ministrului să creeze o nouă autoritate aflată direct sub controlul său, dotată cu puteri extinse, fără nicio supraveghere democratică”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *