Minivacanța de 1 Mai și Paște – 6 libere pentru bugetarii din România

Minivacanța de 1 Mai și Paște – 6 libere pentru bugetarii din România

La începutul lunii mai, românii vor avea o minivacanță, deoarece urmează sărbătorirea Zilei Muncii și a Paștelui, motiv pentru care se vor lega mai multe zile libere la rând. Iată când vor avea zile libere românii care lucrează la stat sau la privat în luna mai. Minivacanța de 1 Mai și de Paște.

Urmează zile libere pentru toți angajații din România. Se anunță minivacanța de 1 Mai și Paște, așa că iată ce zile vor fi libere pentru bugetari, dar și pentru românii care lucrează la privat.

Când este minivacanța de 1 Mai și Paște

Anul acesta, sărbătoarea de Paște pică, duminică, 5 mai. Înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, vor mai fi și alte zile libere, deorece pe 1 Mai se sărbătorește Ziua Muncii, zi liberă declarată legal.

Așadar, în 2024, minvacanța de 1 mai și Paște ar putea avea 6 zile împărțite astfel:

Ziua de 1 Mai pica miercuri și va fi zi liberă legal. Bugetarii vor beneficia și de ziua de 2 Mai liberă, joi, și astfel se va putea face punte.
Ziua de 3 Mai este zi liberă deoarece se sărbătorește Vinerea Mare, înainte de Paști.
Paștele Ortodox 2024 este sărbătorit duminică, iar luni, pe 6 Mai, este din nou zi liberă pentru că este a doua zi de Paște.

6 Zile libere in Mai pentru bugetari

În 2024, de 1 Mai și Paște, pentru bugetari vor fi 4 zile libere legal (1 mai, 2 mai, 3 mai și 6 mai), și încă două zile libere din weekend, care vor alcătui o minivacanță de 6 zile.

Potrivit legislației în vigoare, angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligați să le acorde acestora compensații. Angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.

Când este vacanța de Paște 2024 pentru copii

Structura anului școlar 2023-2024 prevede vacanța de Paște pentru elevi odată cu finalizarea celui de-al patrulea modul, adică pe 27 aprilie. Ultima zi de şcoală pentru elevi, înainte de vacanţă, este vineri, 26 aprilie.

Vacanța de Paște 2024 durează 11 zile, astfel că preșcolarii și elevii se vor întoarce la școală miercuri, pe 8 mai, când începe cel de-al cincilea modul din anul școlar 2023-2024.

Următorul modul școlar se întinde până pe 21 iunie, dată după care elevii vor intra în vacanţa de vară.

Elevii de clasa a VIII-a termină anul școlar pe 14 iunie, apoi pentru ei urmează Evaluarea Naţională 2024, începând din 25 iunie.
Elevii de clasa a XII-a termină cursurile pe 7 iunie, iar prima probă de Bacalaureat 2024 este progrmată pe 1 iulie.

Cum va fi vremea in minivacanța de 1 Mai si Paște

Dacă în această perioadă, vremea este mai rece decât ar trebui, în minivacanța de 1 Mai și Paște, din fericire, vremea se mai încălzește și vor fi temperaturi de 20 de grade, chiar și peste 20 de grade în unele zone ale țării.

Administrația Națională de Meteorolgie a transmis prognoza meteo pentru perioada 22 aprilie – 5 mai, iar datele au fost postate pe portalul oficial al agenției, MeteoRomania.

De 1 Mai, vremea va fi caldă, temperatura fiind cuprinsă între 20 de grade Celsius în Dobrogea și 24- 26 de grade Celsius în celelalte regiuni.

Între 1 Mai și Paște, 5 mai, vremea se răcește ușor, ajungând la 20 de grade Celsius în Crișana, Maramureș și Transilvania.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai mare în intervalul 22-27 aprilie, și din nou, spre sfârșitul perioadei.

La munte, pentru 22-26 aprilie se estimează valori medii ale temperaturilor maxime de 4- 9 grade Celsius. Ulterior, între 26 aprilie și 2 mai, și la munte vremea se va încălzi treptat, cu temperaturi maxime de 12, 13 grade Celsius.

Zile cu sărbători creștine și libere legale în anul 2024

1 ianuarie – Anul Nou( zi liberă legal, luni);
2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou(zi liberă legal , marți);
6 ianuarie – Bobotează(sâmbătă);
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică);
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (zi liber legal, miercuri);
1 mai – Ziua Muncii (zi liberă legal, miercuri);
2 mai – Zi liberă (joi) acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu Sărbătorile de Paşte
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui (zi liberă legal, vineri);
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică);
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (zi liberă legal, luni);
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă);
23 iunie- Rusalii (duminică);
24 iunie – A două zi de Rusalii (zi liberă legal, luni);
15 august – Adormirea Maicii Domnului (zi liberă legal, joi);
16 august – Zi liberă (vineri) acordată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul;
30 noiembrie – Sfântul Andrei (zi liberă legal, sâmbătă);
1 decembrie – Ziua Națională a României (zi liberă legal, duminică);
25 decembrie – prima de Crăciun 26 (zi liberă legal, miercuri);
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (zi liberă legal, joi);
27 decembrie – Zi liberă (vineri) acodată de guvern bugetarilor pentru a face punte cu weekendul.

Ce alte minivacante mai au bugetarii români in 2024

Pentru bugetari, anul 2024 aduce și alte minivacanțe și vor mai fi zile libere, cu punte între ele, în următoarea perioadă:

O minivacanță de 3 zile de Rusalii – de pe 22 iunie până pe 24 iunie;
Zi liberă legal pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare care pica joi, iar ziua de vineri, 16 august, va fi zi liberă pentru bugetari.
O minivacanță de 5 zile în perioada Crăciunului pentru bugetari. Ziua de  Crăciun, 25 decembrie, și a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, vor pica în zilele de miercuri și voi, astfel că și data de vineri, 27 decembrie va fi zi liberă pentru bugetari.

Ce angajați beneficiază de zile libere legale plătite

În funcție de domeniul de activitate, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Concediul de odihnă este cel mai comun beneficiu al salariatului și pornește de la un minimum de 20 de zile. De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu, însă multe companii pot acorda zile de odihnă suplimentare. Salariații au și dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată.

Citește și: Destinații turistice interesante pentru 2024

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *