Peste un milion de români au cumpărat RCA de la firmele de asigurări din afara țării

Peste un milion de români au cumpărat RCA de la firmele de asigurări din afara țării

Vânzările societăților de asigurare care vând polițe în România în baza pașaportului european au crescut puternic în prima jumătate de an, scrie Economica.net, care citează date oficiale.

Primele brute subscrise pe segmentul polițelor auto obligatorii (RCA) au crescut în primele șase luni cu 250%, de la 254 de milioane de lei în prima jumătate a lui 2022 la 606 milioane de lei în primul semestru din acest an.

Vânzările de polițe RCA reprezintă 60% din totalul primelor subscrise de aceste companii.

Pașaportul european

În Uniunea Europeană orice companie de asigurare înregistrată și supravegheată într-un stat membru poate vinde asigurări în alt stat, printr-o simplă notificare a autorității de reglementare.

Există două forme de activitate în baza acestei legislații privind pașaportul european, respectiv Freedom of Services (FOS) și Freedom of Establishment (FOE).

În România, există doi asigurători care își derulează activitatea pe baza pașaportului european, respectiv Axeria (Franța) și Hellas Direct (Cipru).

Un român din șapte are poliță peste graniță

Conform calculelor Economica.net, la un tarif de 750-800 de lei pentru polițele RCA, acest lucru înseamnă aproximativ 800.000 de polițe.

Axeria ar avea o cotă de 15% din polițele RCA.

În clasamentul general, compania are 12%, iar Hellas Direct de 5-6%, conform sursei citate.

Astfel, cele două ar avea împreună 18% din contractele RCA vândute în România, ceea ce înseamnă între 1 și 1,2 milioane de polițe.

România are aproximativ 7,5 milioane de polițe RCA, ceea ce înseamnă că un român din șapte are acum asigurare auto obligatorie în afara țării.

Tarifele RCA sunt plafonate de stat până la finalul anului. Plafonarea nu se face la un nivel anume, ci la cel mai mic nivel realizat de asigurători înainte de luarea măsurii. Inițial, plafonarea s-a aplicat timp de șase luni, din aprilie până în octombrie, dar recent măsura a fost prelungită până la final de an.

Măsura plafonării a venitu după falimentul Euroins, liderul de pe segmentul RCA, despre care Libertatea a relatat pe larg la începutul anului.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *