Piloţii ucraineni vor fi instruiţi în România pe F-16 prin contract, dar românii au prioritate, spune ministrul Apărării

Piloţii ucraineni vor fi instruiţi în România pe F-16 prin contract, dar românii au prioritate, spune ministrul Apărării

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marți, 5 septembrie, pentru Agerpres, că antrenamentele propriu-zise ale piloților ucraineni la Baza 86 Aeriană Borcea vor începe doar după semnarea acordurilor, adică nu mai devreme de sfârşitul anului.

Întrebat dacă există o perspectivă de timp când piloții din Ucraina vor veni la antrenamente, Tîlvăr a evitat inițial răspunsul.

„Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală, ţinând seama şi de arhitectura de pregătire a piloţilor ucraineni, care este gândită la nivel european, în care ei pot face această pregătire nu numai în România, dar România este dispusă şi are, va avea capacitatea necesară. Se poate face şi acest lucru”, a spus ministrul.

La insistența jurnalistului, Tîlvăr a răspuns: „Va începe după ce acordurile tehnice se vor fi încheiat şi ele sunt un pas obligatoriu pentru un astfel de demers şi cred eu că până la sfârşitul anului putem discuta despre acest lucru, ceea ce, iar, în termeni de astfel de iniţiative înseamnă foarte repede”.

„Evident, lucrul acesta se va face pe bază contractuală, subliniez: piloţii români având prioritate”, mai spus Angel Tîlvăr.

El a precizat că cel puţin trei state şi-au mai exprimat dorinţa de a trimite piloţi la baza de instruire de la Borcea, din județul Călărași.Tîlvăr a întărit apoi faptul că România nu este în pericol, în ciuda războiului de la graniță. „La acest moment nu există nicio formă de încălcare a teritoriului naţional, fie el terestru, naval sau aerian. Din acest punct de vedere, cetăţenii români se află într-o stare de siguranţă absolută”, a susținut ministrul Apărării.

Explicația pentru care România găzduiește o bază de antrenament pentru piloții de avioane F-16, inclusiv pentru cei de alte naționalități, a fost oferită de președintele Klaus Iohannis pe 12 iulie.

„Am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței, pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România. Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat”, a spus șeful statului după Summitul NATO de la Vilnius.

România are 16 avioane F-16 și alte 32 de aeronave trebuie să vină din Norvegia până la finalul anului 2024.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *