Regiunea din Europa care doreşte ca ziua să aibă 26 de ore. Solicitarea a fost trimisă deja către UE

Regiunea din Europa care doreşte ca ziua să aibă 26 de ore. Solicitarea a fost trimisă deja către UE

Regiunea de nord a Norvegiei a cerut Comisiei Europene permisiunea de a stabili un fus orar cu o zi de 26 de ore. Planul, promovat de un primar local de la Cercul Arctic, de lângă granița cu Rusia, are ca scop stimularea valorilor locale, extinderea timpului petrecut cu familia și atragerea de noi rezidenți în regiune.

Ziua polară durează în nordul Norvegiei între 17 mai şi 28 iulie

Cu toate acestea, detaliile planului sunt neclare, scrie Politico. În scrisoarea adresată Comisiei Europene, regiunea norvegiană solicită autorităților UE să le solicite autorităților norvegiene să aprobe crearea unui fus orar cu zile de 26 de ore în loc de zile de 24 de ore.

Comisia Europeană a confirmat că a primit cererea. Wenche Pedersen, primarul orașului Vadsø care a redactat scrisoarea, nu este sigur cum ar funcționa în practică noile fusuri orare. “Ora va trece de la 12 la 13… și trebuie să vedem cum va merge acest lucru. Nu cred că cei de la Comisia Europeană ne vor da aprobarea, așa că nu ne-am gândit la toate detaliile”, a spus Pedersen.

Ea a subliniat că regiunea se luptă să atragă noi locuitori şi crede că prezentarea valorilor unice ale zonei ar atrage oamenii să se stabilească în zonă.

“Prin proiectul nostru MOREtime, ne propunem să sărbătorim și să promovăm acest mod unic de viață, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a se bucura de mai mult timp de calitate angajându-se în activități precum pescuitul, vânătoarea, învățarea de limbi noi sau pur și simplu petrecerea timpului cu cei dragi”, a mai spus ea.

“De ce e bine să trăieşti aici? Nu alergăm după autobuze sau trenuri, nu trebuie să călătorim pe distanțe lungi până la serviciu și multe altele. Suntem foarte fericiți să trăim într-o parte a Norvegiei unde avem mai mult timp de petrecut cu prietenii și familia”, a adăugat Pedersen.

Ea a menționat că aceste obiective sunt “mai importante ca niciodată” în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei. “Ne place modul nostru de viață și credem că ar putea fi foarte incitant, mai ales pentru familiile cu copii mici. Cred că este o viață de zi cu zi mai calmă și mai bună decât, de exemplu, într-un oraș mare”, a subliniat ea.

Norvegia nu este membră a UE, dar face parte din Spațiul Economic European. Directiva UE reglementează ora de vară, dar întrebarea este dacă are autoritatea de a crea fusuri orare separate. Potrivit unui oficial al Comisiei, fusurile orare sunt de competența țărilor înseși, așa că este puțin probabil ca UE să poată aproba cererea regiunii.

Cu toate acestea, Pedersen speră să răspândească cel puțin vestea despre unicitatea nordului Norvegiei. “În acest sens, suntem una dintre cele mai bogate regiuni din Europa pentru că avem mai mult timp”, a conchis Pedersen.

În această regiune a Norvegiei perioada cu lumină naturală permanentă durează între 17 mai și 28 iulie, iar perioada de noapte polară se întinde între 26 noiembrie și 17 ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *