România nu se mai află în stare de alertă epidemiologică privind gripa. Câte cazuri au fost în ultimele săptămâni

România nu se mai află în stare de alertă epidemiologică privind gripa. Câte cazuri au fost în ultimele săptămâni

Numărul îmbolnăvirilor de gripă a scăzut în ultimele trei săptămâni, motiv pentru care autoritățile sanitare din România au anunțat ridicarea alertei epidemiologice. Cu toate acestea, în perioada 26 februarie-3 martie, conform INSP, au fost comunicate șase noi decese cofirmate cu virus gripal, anunță Agerpres.

„Având în vedere succesiunea a trei săptămâni în care atât numărul total de cazuri, cât şi intensitatea activităţii gripale au fost în scădere, se poate vorbi de o încetare a situaţiei de alertă epidemiologică”, a transmis, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit INSP, în perioada 26 februarie – 3 martie au fost comunicate şase decese noi confirmate cu virus gripal.

Cu 5,8% mai puține cazuri față de aceeași perioadă a anului trecut

În această perioadă au fost raportate: 77.825 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 5,8% mai puţine cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (82.576) şi cu 18,3% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (95.217).

Variaţia în minus faţă de media calculată de 104.440 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016 – 2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 25,5%.

Totodată, s-au înregistrat 1.523 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 2.200 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 2.781 înregistrate în săptămâna precedentă, existând în continuare o scădere a activităţii gripale.

Cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în Bucureşti (281) şi în judeţele Braşov (144) şi Cluj (103), în restul numărul de cazuri fiind mai mic de 100.

De la începutul perioadei de raportare (2 octombrie 2023), au fost comunicate 97 decese confirmate cu virus gripal.

Până la 3 martie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.076.772 persoane vaccinate antigripal, din care 1.051.852 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *