Sănătatea orală influențează sănătatea generală a organismului tău

Sănătatea orală influențează sănătatea generală a organismului tău

Atunci când vorbim despre medicina integrată, este foarte important să înțelegem că organismul uman funcționează ca un tot unitar, iar anumite probleme de sănătate, deja prezente, pot determina apariția altor afecțiuni. Din acest motiv, medicina dentară trebuie văzută drept parte integrată în medicina generală. Afecțiunile de la nivelul cavității orale influențând, de multe ori, echilibrul întregului organism, dar și viceversa. Astfel, pentru a înțelege mai bine acest concept, pornim de la premisa că afecțiunile, indiferent de natura lor, trebuie tratate împreună, iar medicii de diferite specialități trebuie să colaboreze pentru a oferi tratamentul cel mai potrivit fiecărui pacient. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată în Clinicile Dentare Dr. Leahu, prima întrebare a medicului stomatolog, în cadrul unui consult, fiind ,,Cum stați cu sănătatea?”.

Sănătate orală vs. Sănătate generală

Sănătatea orală influențează sănătatea generală a organismului nostru, chiar dacă, la o primă vedere, nu ne-am gândi la acest lucru. Este necesar ca grija noastră să se îndrepte către întregul corp, fără a percepe sănătatea orală drept element singular, neintegrat în calitatea generală a vieții. Acesta este și motivul pentru care, în cadrul unui consult stomatologic, este important să aflăm dacă există alte afecțiuni medicale care au afectat deja dantura sau care pot influența apoi alegerea tratamentului. Pe de altă parte, medicul stomatolog poate observa și că problemele dentare pot fi semne ale altor patologii, iar, în acel moment, are rolul de îndruma pacientul către alte specialități.

Există oare o legătură între psihologie și stomatologie?

Ei bine da, există! În primul rând, dacă dantura nu are un aspect plăcut, iar respirația este urât mirositoare, toate acestea ne afectează starea de spirit, dar și modul în care socializăm cu oamenii din jurul nostru. Faptul că nu suntem mulțumiți de igiena noastră orală și de modul în care arată dinții provoacă senzație de jenă la fiecare interacțiune. În al doilea rând, pacienții diagnosticați cu depresie sau anxietate dezvoltă probleme dentare pe care nu le tratează, deoarece intervine nepăsarea față de multe aspecte ale vieții, printre care și sănătatea. De altfel, psihologia intră și ea în terenul stomatologiei atunci când pacienții ajung la un medic psiholog pentru a-și trata frica de dentist.

Gastroenterologie și stomatologie – o relație bidirecțională

Relația dintre gastroenterologie și stomatologie constă într-o interconectare bidirecțională între sistemul digestiv și sănătatea orală. Una dintre afecțiunile care îi determină pe pacienți să se prezinte atât la gastroenterolog, cât și la stomatolog, este halitoza, respectiv respirația urât mirositoare. Aceasta poate fi cauzată de problemele dentare, dar și de refluxul gastroesofagian, prin aciditatea care ajunge la nivelul esofagului.

De altfel, o masticație necorespunzătoare duce, în primă fază, la tulburări de motilitate în zona gastrică și intestinală, provocând dureri gastrice, de tip intestinal, chiar și hiperaciditate, constipație și balonări. Pe de altă parte, dacă schimbăm puțin relația dintre cele două domenii medicale și vedem afecțiunile gastroenterologice drept cauze ale problemelor dentare, observăm că pacienții care suferă de bulimie sau reflux gastroesofagian au smalțul dinților puternic afectat. Totodată și flora intestinală afectează dantura, provocând carii și chiar parodontoză.

Sănătatea inimii și sănătatea dentară – diferite, dar interconectate

Deși pot părea diferite, cardiologia și stomatologia sunt domenii care se întâlnesc în anumite contexte și se pot influența una pe cealaltă. Afecțiunile orale netratate pot crește riscul de boli cardiovasculare. Există o relație directă între boala parodontală și apariția unor afecțiuni, precum boala coronariană, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral. Mai mult decât atât, inflamația provocată de afecțiunile parodontale poate provoca creșterea factorilor de coagulare, crescând, astfel, riscul de atac de cord și a altor boli cardiovasculare. Pe de altă parte, anumite afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi boala arterelor coronare sau hipertensiunea arterială, pot afecta sănătatea orală a pacienților, prin tratamentul prescris în cazul acestor afecțiuni. Dacă vă întrebați dacă pacienții, care au probleme de sănătate ce țin de sfera cardiologiei, pot beneficia de tratamente stomatologice, răspunsul este da. Medicina a evoluat foarte mult, iar clinicile stomatologice pot oferi servicii tuturor pacienților cu diferite afecțiuni, printre care și bolile de inimă.

Osteoporoza poate influența sănătatea dentară și tratamentul stomatologic?

Da, osteoporoza influențează sănătatea danturii noastre, modificând densitatea oaselor din cavitatea orală. Cu toate acestea, vestea bună este că și pacienții care suferă de osteoporoză pot beneficia de tratamente stomatologice, însă acestea trebuie realizate înainte de a începe tratamentele cu bisfosfonați, tratament specific acestei boli.

Femeile însărcinate își pot trata problemele dentare?

Desigur că cel mai bine este să prevenim apariția problemelor dentare atunci când plănuim o sarcină, prin realizarea în prealabil a tratamentelor stomatologice de care avem nevoie. Însă, există și cazuri în care aceste afecțiuni apar în sarcină, iar ele necesită tratament, pentru menținerea sănătății orale și generale. Pacientele însărcinate pot veni la medicul stomatolog pentru un detartraj, pentru tratarea problemelor minore, dar chiar și pentru afecțiuni mai complexe. În aceste situații, tratamentul necesită anestezie pentru a putea înlătura durerea pacientei. Firește, anestezia nu ajunge până la făt pentru a-l afecta, dar, înainte de o astfel de intervenție, este necesară o discuție cu medicul stomatolog și medicul obstetrician pentru a stabili momentul optim pentru astfel de tratamente.

De la ce vârstă sănătatea copilului trebuie să însemne și sănătate dentară?

Răspunsul la această întrebare este simplu. De la primul dinte, pe tot parcursul vieții! Medicii pediatri recomandă periajul dințișorilor, încă de la apariția primului molar de lapte, chiar dacă unii copii intră în contact cu medicul stomatolog din primele zile de viață. Spre exemplu, în cazul în care frenul lingual al acestora necesită o intervenție cu laser, total nedureroasă, pentru ca cei mici să se poată hrăni. De asemenea, pediatria se întâlnește cu stomatologia și atunci când dinții de lapte sunt foarte cariați din cauza alimentației necorespunzătoare, iar starea de bine a copilului se alterează, acesta nu mănâncă și se poate ajunge la malnutriție. În această situație, alimentația cu fructe și legume nu contribuie doar la o bună sănătate generală, dar și la curățarea dinților și protejarea acestora de carii.

Ei bine, părinții trebuie să fie mereu atenți la sănătatea generală a copiilor, mai ales atunci când sunt mici, iar aceeași importanță trebuie acordată și sănătății dentare. Prin educarea copiilor către o igienă orală bună, dar și prin realizarea unui control stomatologic regulat, se evită apariția cariilor care pot provoca infecții, malnutriție, tulburări de vorbire, probleme de masticație și chiar stări febrile.

Prevenția: care este rolul ei?

Prevenția joacă un rol extrem de important în ceea ce privește sănătatea întregului organism, iar primii pași pe care trebuie să-i facem în această direcție țin de stilul de viață sănătos și echilibrat. Atunci când vorbim de sănătate în contextul stomatologiei, respectarea igienei orale trebuie să devină o rutină, iar factorii de risc care pot influența apariția problemelor dentare, precum fumatul, trebuie evitați. De asemenea, controalele medicale periodice fac parte tot din procesul de prevenție, iar acestea pot identifica anumite afecțiuni încă din stadiul incipient. Acesta este și motivul pentru care trebuie realizat un control stomatologic o dată la 6 luni, pentru realizarea unei igienizări profesionale și pentru constatarea eventuală a unor afecțiuni dentare, așa cum periodic obișnuim să facem și un set complet de analize medicale.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *