Zacusca țărănească tradițională – Secretul rețetei românești, transmis din generație în generație

Zacusca țărănească tradițională – Secretul rețetei românești, transmis din generație în generație

 

Zacusca este o conservă tradițională delicioasă din bucătăria românească, pregătită din legume coapte și condimente. Pe lângă gustul său inconfundabil, zacusca aduce numeroase beneficii pentru sănătate datorită ingredientelor naturale și procesului de preparare specific.

Zacusca este o pastă de legume extrem de populară în România, dar și în Republica Moldova. Numele de zacuscă provine din limba slavă și înseamnă aperitiv sau mic-dejun sau gustare.

Paste de legume similare găsim și în zona Balcanilor: ajvar, pindjur, ljutenica, kyopolou, biber salçası etc. De unde vine zacusca? Nu știm precis, originea ei se pare că este în Armenia sau Georgia.

Istoria acestui preparat tradițional românesc începe undeva în secolul al XIII-lea, când România era sub ocupație otomană. Zacusca a fost pentru prima dată gătită în Moldova. Influențele otomane în gastronomia românească și-au făcut simțită prezența prin adoptarea de noi mâncăruri (pilaf, ciulama, musaca, zacusca).

Ingredientele principale pentru zacuscă sunt vinetele coapte, ceapa, roșiile și ardeiul gras (capia sau gogoșar). În unele zone se mai adaugă ciuperci, morcovi sau țelină. Zacusca țărănească se condimentează cu foi de dafin, sare, piper, boia, ulei etc. Secretul unei zacuști țărănești este coacerea legumelor pe plită și nu la cuptor.

Zacusca țărănească se consumă pe pâine proaspătă.

 

Zacuscă țărănească tradițională – Ingrediente

 

 1,5 kg ardei capia roșii 1 kg vinete 1 kg roșii coapte 500 g ceapă 200 ml ulei de floarea-soarelui 2 linguri pastă de tomate 2 linguri sare 1 lingură zahăr 2 foi de dafin 1/2 linguriță piper negru măcinat 1/2 linguriță boia dulce 1/2 linguriță boia iute (opțional) 3-4 căței de usturoi

 

Zacuscă țărănească tradițională – Mod de preparare

 

1. Spală ardeii, vinetele, roșiile și ceapa. Curăță și taie ceapa în bucăți mici.

2. Coace ardeii pe o flacără deschisă până când coaja se înegrește. Pune-i într-un bol și acoperă-i cu o folie alimentară pentru câteva minute, apoi curăță-i de coajă, îndepărtează semințele și taie-i în bucăți mici.

3. Pune vinetele direct pe flacără pentru a le coace. Când sunt coapte, taie-le în bucăți mici și lasă-le să se scurgă într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid.

4. Într-o oală mare, încinge uleiul de floarea-soarelui și călește ceapa până devine transparentă.

5. Adaugă pasta de tomate și amestecă bine cu ceapa.

6. Adaugă ardeii și vinetele coapte în tigaie, amestecă și lasă-le să se călească împreună cu ceapa și pasta de tomate pentru câteva minute.

7. Adaugă roșiile coapte și tăiate mărunt în tigaie. Condimentează cu sare, piper, zahăr, boia dulce și, dacă îți place, boia iute pentru un gust mai intens.

8. Adaugă foile de dafin și lasă compoziția să fiarbă la foc mic până scade și se îngroașă. Amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul tigăii.

9. În ultima etapă, adaugă cățeii de usturoi zdrobiți și amestecă bine.

10. Când zacusca s-a îngroșat suficient și are o consistență omogenă, oprește focul și las-o să se răcească.

11. Pune zacusca în borcane curate și uscate, iar apoi sterilizează-le timp de 20-30 de minute pentru a te asigura că se păstrează bine.

Sursa: unica.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *