Atacuri cu bombă, recrutări pentru frontul ucrainean și mesaje trimise de pe adrese oficiale clonate. Cum au reușit fermele de troli proruși să-i manipuleze pe polonezi 

Atacuri cu bombă, recrutări pentru frontul ucrainean și mesaje trimise de pe adrese oficiale clonate. Cum au reușit fermele de troli proruși să-i manipuleze pe polonezi 

Propaganda prorusă este tot mai eficientă în Polonia, scrie publicația poloneză Gazeta Wyborcza. De acest lucru s-au ocupat fermele de troli, care au creat panică în rândul populației prin transmiterea unor mesaje false, printre altele, că va avea loc un atac cu bombă sau că oamenii vor fi trimiși pe front. 

„Europa este în pragul unui război civil din cauza valurilor succesive de migrație” este unul dintre numeroasele mesaje răspândite de trolii care se ocupă de propaganda pro-Kremlin, notează jurnaliștii de la Gazeta Wyborcza, într-o investigație amplă despre cum s-au infiltrat în mediul online polonez trolii care fac propaganda de la Moscova.

Operațiunea Ghostwriter

Direcția Principală de Activitate a Statului-Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (GRU) a pornit, din 2016 sau chiar mai devreme, Operațiunea Ghostwriter. Scopul? Să ducă la perturbarea relațiilor Poloniei cu SUA și țările NATO, să tulbure relațiile dintre Polonia și Ucraina și să determine izbucnirea unor tulburări sociale în Polonia, conform site-ului Forțelor de Apărare Cibernetică din Polonia, citat în investigația Gazetei Wyborcza.

În ianuarie 2023, de exemplu, serviciile secrete ruse au imitat adresa de expediere a Ministerului Afacerilor Interne, au falsificat logoul și au trimis e-mailuri către mii de cetățeni polonezi. Le cereau informații despre ucrainenii găzduiți sau care închiriază camere la ei. Cei reticenți au fost amenințați că „dacă nu furnizează datele, vor fi sancționați cu amendă în conformitate cu codul administrativ”. Polonia însă nu are un astfel de cod, mai scrie Gazeta Wyborcza.

Apoi, în martie, GRU a trimis un nou mesaj către mii de polonezi, susținând că e din partea poliției – au utilizat adrese false precum: P0licja.eu, Policja-pl.info și P0licja.info. Astfel, le-au transmis cetățenilor că ar trebui să se aștepte la atacuri cu bombă.

De asemenea, erau îndemnați să nu se apropie de gențile și valizele abandonate și să informeze despre comportamentul suspect al altora. 

„A fost o acțiune calculată pentru a provoca panică”, a declarat, pentru publicația poloneză, Maksym Sijer, specialistă în dezinformarea rusă de la fundația INFO OPS Polonia. 

 Deveniți soldați, serviciu pentru Polonia și Ucraina

Propaganda a continuat, iar la începutul lunii iunie, peste 3 milioane de polonezi care utilizează Telegram, serviciu de mesagerie rus, au văzut informații despre recrutarea unei unități militare formate din lituanieni, polonezi și ucraineni, care urma să se deplaseze pe linia frontului din Donbas. 

Un grup de hackeri care operează din Belarus a creat contul numit „Ministerul Apărării” pe Telegram, iar pentru credibilitate au pus o imagine cu vulturul Ducatului Varșoviei. Apoi, au postat mesaje care sunau ca niște reclame: „Deveniți soldați”, „Serviciu pentru Polonia și Ucraina”, „Misiune externă”. 

Li se adresa practic tuturor: „Ministerul Apărării invită voluntari pentru a servi în Corpul de armată lituanian-polonez-ucrainean (…) Toți pot aplica electronic la adresa…”.

Adresa este reală, scriu jurnaliștii din Polonia, însă există o brigadă, nu un corp de armată cu această denumire și e formată din soldați profesioniști. Nu recrutează voluntari și nu va merge pe front.

Trolii denigrează Uniunea Europeană

Trolii civili lucrează în mare parte pentru Agenția Federală de Știri din Rusia (FAN), care deține peste 12 site-uri mari în limba rusă și în limbi străine, printre ele: Gazeta.ru, Sputnikglobe.com, Topwar.ru, Life.ru, Pravda.ru, Oroszhirek.hu, DEnews-front.info. Au în total peste 30 de milioane de vizualizări în fiecare zi.

De acolo circulă „știri” și către alte posturi care dezinformează, precum Russia Today și rețeaua de radio Sputnik. Există și o armată de utilizatori plătiți. Cel mai cunoscut grup este Agenția de Cercetare pe Internet (AII) – denumirea oficială. „Trolii din Olgino”, un cartier din Sankt Petersburg, este varianta neoficială. Utilizatorii respectivi sunt plătiți de stat să creeze știri false și să le comenteze pe rețelele sociale.

Fermele de troli sunt împărțite în departamente. Un trol încarcă în jur de 20 de postări pe zi. Fiecare se străduiește să construiască o imagine a unei Uniuni Europene ineficiente și transmite mesaje precum: „Elitele europene (corporații, bancheri, birocrați, proprietari de media) lucrează împotriva oamenilor obișnuiți”, „nihiliștii occidentali promovează feminismul, mișcarea LGBTQ și corectitudinea politică”, „Europa este în pragul unui război civil din cauza valurilor succesive de migrație”, „Fascismul reînvie în Ucraina”.

Acestea sunt exemple chiar de pe site-ul televiziunii Russia Today: „În Danemarca, au fost amenajate locuri pentru zoofili unde este posibil să se întrețină relații sexuale cu o broască țestoasă”.

Al doilea mesaj, privind interdicția cuvintelor „mamă” și „tată”, a fost preluat de Krzysztof Bosak, liderul Mișcării Naționale, care a declarat în timpul campaniei sale prezidențiale din 2020 la Varșovia: „Cuvintele «bărbat» și «femeie», cuvintele «mamă» și «tată» încep să fie interzise în unele țări occidentale pentru că se presupune că încalcă drepturile cuiva. Aceasta este ideea de a pune cu susul în jos întreaga ordine socială care a format civilizația noastră!”. 

Specialistă: trolii vor să creeze haos și confuzie

O expertă a vorbit despre ce urmăresc trolii proruși. „Nu sunt preocupați doar de a vă convinge de acest raționament”, a explicat, pentru Gazeta Wyborcza, Martyna Bildziukiewicz, șefa de la Bruxelles a East StratCom Task Force (ESTC), echipa UE de combatere a dezinformării rusești.

Scopul este mult mai periculos: să creeze haos și confuzie, astfel încât nimeni să nu știe unde se află adevărul în cele din urmă. Să-l facă pe cel care caută informații să fie confuz și să renunțe cu totul la participarea la dezbatere.

Martyna Bildziukiewicz:

Excursie plătită pentru jurnaliști: Nu se vorbește despre ideologie de gen și feministe agresive”

„În Cecenia (regiune a Federației Ruse, n.r.) nu există dependență și alcoolism. Tinerii de acolo fac sport, nu se droghează, nu beau și nu au nevoie să fie tratați pentru depresie”, a scris un jurnalist din Polonia care a participat la o excursie plătită de Fundația pentru Sprijinirea Diplomației Publice. Consiliul de administrație al organizației este format din foști șefi și agenți KGB. 

„Nu se vorbește despre ideologie de gen, feministe agresive, băieți efeminați, mișcări LGBT și alte abateri de acest gen. (…) Bărbații ceceni sunt puternici, foarte masculini, atletici, îmbrăcați așa cum îi stă bine unui bărbat”, a scris ulterior un alt jurnalist. 

Raport: 55% dintre polonezi nu mai vor să-i ajute pe ucraineni

Un studiu realizat la începutul acestui an de Maison & Partners pentru Institutul Enterprise din Varșovia arată că „propaganda rusă este din ce în ce mai eficientă în infectarea minții polonezilor”.

Recent, Facultatea de Științe Politice a Universității din Varșovia și Academia de Științe Economice din Capitală au verificat „percepția socială a refugiaților din Ucraina”. 

600 de persoane cu vârste între 16 și 65 de ani au participat la sondaj. În decurs de un an, spun rezultatele, procentul polonezilor care consideră prezența ucrainenilor ca fiind o amenințare a crescut cu 12%. În plus, 31% dintre participanți au recunoscut că și-au schimbat părerea despre ucraineni în ultimele 12 luni, dintre care 85% în rău. 

„Pentru prima dată, mai mult de jumătate dintre polonezi, 55%, sunt împotriva acordării de ajutor suplimentar ucrainenilor”, scrie în raportul final. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *