Camera Deputaţilor şi Senatul, şedinţă comună pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, 26 iunie, în şedinţă comună, de la ora 14.00, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, informează agenția News.ro. Pe ordinea de zi se află eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Înaintea plenului, se vor întâlni structurile de conducere ale PNL şi PSD.

Potrivit unui anunţ oficial al PSD, la şedința comună va lua parte şi preşedintele social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu. Anterior, de la 12.00, are loc Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat.

Potrivit programului oficial anunţat de PNL, de la ora 8.00, preşedintele PNL, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, secretarul general, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, prim-vicepreşedinţii PNL, miniştri şi secretari de stat ai PNL participă la o şedinţă de coordonare a activităţii politice şi guvernamentale. Apoi, de la ora 11.00, se reuneşte Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL.

Pe ordinea de zi se află propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Pl-x 411/2023; L 382/2023), care se dezbate în procedură de urgenţă.

„Dorim o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate. De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

„Totodată având în vedere situaţia de criză prin care trece ţara noastră ca urmare a efectelor economice post-pandemie, dar şi a conflictului din Ucraina cu consecinţe economice majore şi asupra ţării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate şi respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populaţiei în instituţiile publice în general şi în instituţia parlamentului, în special”, se mai arată în documentul citat.

Parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toţi cetăţenii acestei ţări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contributivitate.

Expunerea de motive:

„Prezenta iniţiativă legislativă constituie un pas în vederea asigurării echităţii între cetăţeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţiile speciale ale parlamentarilor. Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente”, se concluzionează în document.

Potrivit acestui document, la nivelul anului 2022, după 10 iunie (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate 583 de indemnizaţii, cu o valoare totală de 19.370.146,80 lei.

Într-o estimare din 2020, aproape 800 de foști parlamentari beneficiau de pensie specială, iar impactul bugetar era de 10 milioane de euro anual. 

Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, a precizat că dacă legea privind parlamentarii intră în vigoare se vor abroga inclusiv pensiile speciale aflate în plată.

Potrivit acestuia, proiectul ar putea fi votat până la finalul lunii.

Libertatea a dezvăluit că strategia PSD este ca abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie votată aproape în același timp cu impozitarea celorlalte pensii speciale aflate în plată.

Potrivit surselor ziarului, la o petrecere PSD pentru membrii născuți în ultimele două luni, organizată săptămâna trecută, s-a lăsat cu scandal din cauza eliminării pensiilor speciale.

La începutul lunii, liderul grupului USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, a declarat că PSD a blocat proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor depus de Uniune și că speră „să nu fie vreo șmecherie”.

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a emis raport în vederea adoptării  proiectului, cu 7 voturi „pentru” şi o abţinere.

Foto: Hepta

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *