LISTA cu alimente și băuturi ce pot fi consumate pe timp de caniculă – 7 produse INTERZISE total la plajă

LISTA cu alimente și băuturi ce pot fi consumate pe timp de caniculă – 7 produse INTERZISE total la plajă

 

Canicula vine cu mai multe probleme de care trebuie să ținem cont, avertizează medicii. Corpul se încălzește destul de mult încât nu este nevoie să îl faceți să muncească și în timpul digestiei. Deoarece termometrul depășește 30 de grade Celsius, evitați să consumați carne bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, deoarece este dificil de digerat în toate formele sale.

Protejați-vă de unele fructe și legume cu proprietăți diuretice, cum ar fi mărarul, anghinarea sau sparanghelul. În zilele de caniculă, corpul nu are nevoie să piardă apă, ci să se hidrateze.

Glucidele sunt puțin recomandate, deoarece sunt greu de digerat. Dacă sunteți gurmanzi, renunțați la bomboane, prăjituri și produse de patiserie, potrivit sfatulmedicului.ro. În plus, silueta va avea de câștigat datorită acestui fapt.

Pentru siguranță , de asemenea, nu consumați la picnic sau la mesele în aer liber maioneză, sos carpaccio, carne sau prăjituri cu crema. Virusul Salmonella se poate dezvoltă rapid în mediul extrem de cald și poate antrena o intoxicație alimentară care urmează în orele următoare și se caracterizează prin indigestie.

 

Alimentele INTERZISE când ești la plajă, inclusiv pe caniculă

 

Pentru a vă asigura o experiență plăcută la plajă și pentru a evita eventualele accidente, mai jos veți găsi șapte alimente pe care nu ar trebui să le luați niciodată cu dumneavoastră la plajă, scrie doctorulzilei.ro.

 

Ciocolată

Oricât de tentantă ar fi, ciocolata și gustările pe bază de ciocolată, cum ar fi negresele sau fudulii, sunt un mare „no-no” la plajă. Căldura poate transforma rapid această ciocolată delicioasă într-un dezastru. Nu numai că veți rămâne cu degetele lipicioase, dar ciocolata topită vă poate păta și hainele și obiectele și vă poate îmbolnăvi.

 

Produsele lactate, interzise la plajă

Produsele lactate, cum ar fi milkshake-urile, iaurtul și brânza, ar trebui să rămână acasă atunci când mergeți la plajă. Aceste produse sunt foarte perisabile și predispuse la deteriorare la temperaturi ridicate. Consumul de produse lactate stricate poate duce la intoxicații alimentare și vă poate strica ziua la plajă. Optați în schimb pentru gustări nesolide, cum ar fi batoanele de cereale, nucile sau fructele uscate.

 

Salate cu maioneză

Deși salata de varză poate fi baza unui sandvici, acestea sunt alegeri riscante pentru o ieșire la plajă. Maioneza se poate strica rapid la soare, ducând la intoxicații alimentare. Dacă doriți o salată răcoritoare, luați în considerare opțiunile cu sos de oțet  sau salata de fructe, care sunt opțiuni mai sigure pentru mediul de plajă.

 

Biscuiții, prăjituri sau chipsuri

Evitați gustările care au tendința de a se fărâmița, cum ar fi biscuiții, prăjiturile sau chipsurile. Nisipul și vântul de pe plajă îți vor transforma, fără îndoială, prosopul într-o mizerie, iar tu va trebui să îndepărtezi constant nisipul de pe mâncare. Alegeți fructe întregi, cum ar fi merele sau bananele, care sunt ușor de mâncat.

 

Mezeluri

Știm că este o opțiune comodă și ușoară pentru plajă, dar orice sandvișuri care conțin mezeluri trebuie păstrate în frigider până în momentul consumului.

 

Cafea și alcool

Medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, dr. Ciprian Constantin spune că trebuie să renunțăm la cafea  și alcool.

„Este un diuretic uşor, însă asocierea unui consum excesiv cu aport hidric deficitar şi cu căldura excesivă de pe plajă poate duce la deshidratare cu senzaţie de vertij ortostatic (ameţeală la ridicarea în picioare), transpiraţii reci, etc.. Acestea sunt şi efect al luptei organismului de a contracara efectele deshidratării pe tensiunea arterială.

Contrar a ceea ce se crede (mai bei o bere, un vin rece, etc.), consumul unor băuturi alcoolice la plajă duce la accentuarea deshidratării produsă prin procesele metabolice pe care le iniţiază, dar şi prin vasodilatatie. Vazodilataţia produsă de alcool duce la o accentuare a transpiraţiei şi a pierderilor de lichide, minerale”, conchide medicul, potrivit doctorulzilei.ro.

Totuși, cele mai recente studii susțin că ceaiul și cafeaua pot fi consumate în cantități rezonabile, atrage atenția sfatulmedicului.ro. Dacă unele persoane recomandă să se evite aceste băuturi în timpul căldurilor puternice, multe studii estimează că această idee nu este una valabilă. Efectul lor diuretic ce produce eliminarea lichidelor din organism nu ar fi chiar atât de important decât dacă le consumați în doze prea mari. Este, esențial să nu abuzați de acestea, dar este inutil să nu le consumați în cantități limitate, evitând zahărul.

 

Băuturile carbogazoase, “prietenii falși” care conțin zahăr – aspectul lor răcoritor cu picăturile de apă care se scurg pe sticlă ne poate induce în eroare. Băuturile gazoase și îndulcite nu sunt bune răcoritoare. Din contra, bulele pot produce dureri de stomac.

Ce este bine mâncăm și să bem în caz de caniculă

 

Când canicula se apropie, se recomandă consumul de lichide, cu precădere apă, pentru a evita deshidratarea. În cazul alimentației pe timp de caniculă, sunt câteva alimente recomandate pentru a fi consumate. Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optați pentru alimente bogate în apă, în special fructe și legume.

Mizați mai ales pe rolul castraveților și al frunzelor de salată care sunt legumele cele mai bogate în apă, dar, de asemenea, în rândul legumelor recomandate pentru consum pe timp de caniculă se numără roșiile și dovleceii, potivit sfatulmedicului.ro.

În ceea ce privește fructele, cele mai bune de consumat sunt pepenele roșu, pepenele galben, piersică, căpșunile și altele.

Carnea de pește alb este o alegere bună pe timp de căldură puternică.

Smochinele – acest fruct delicios în oricare dintre formele sale (negru, verde sau gri) este bogat în vitamine, antioxidanți, fibre și minerale care contribuie la prevenția diferitelor boli. Originară din Asia, smochină este cultivată de două ori pe an, în iulie și la sfârșitul toamnei. Profitați, deci, și savurați-o în tarte, dulceață, în formă naturală, după preferințele dumneavoastră.

Cireșele – este oficial cea mai bună perioada pentru a culege cireșe din grădina. Cu siguranță că aceste fructe sunt în topul fructelor de sezon, fiind printre preferatele consumatorilor de fructe.

Mazărea – după altitudinea la care este cultivată, această ar putea fi consumată toată vara. Însă în luna iulie este cea mai bună, pentru că această crește în umiditate, înainte de a fi cele mai puternice călduri.

Piersicile – acest fruct poate fi consumat pe tot parcursul verii, însă în luna iulie este cel mai zemos. Alegeți piersicile țări, însă care să fie totodată și bine coapte.

Rubarbă – bogată în fibre, antioxidanți și vitamine, rubarbă apare în anotimpul de primăvară, însă poate fi consumată pe tot parcursul verii. Nu uitați să mâncați doar tulpină, nu și frunzele, care sunt toxice. Compot, dulceață, tarta, rubarbă poate înlocui toate sosurile desert.

 

Ce bem pe caniculă

 

În cazul băuturilor, pentru că a bea 2 litri de apă pe zi pare mult, există câteva alternative recomandate de specialiști, dar și câteva variante bine de evitat.

Anticiparea senzației de sete prin a bea regulat în timpul zilei apă este esențială pentru a putea suportă mai bine căldurile puternice. Organismul are nevoie de 1 litru și jumătate-2 litri de apă pentru reabsorbtia volumului de lichide și de săruri minerale pierdute prin transpirație.

Important de reținut este faptul că este inutilă completarea băuturilor cu gheață, pentru că riscați să va confruntați cu crampe ale stomacului și este posibil să aveți dureri în gât câteva ore mai târziu. Însă, pentru că este important a răspunde și plăcerilor fiecăruia, s-a realizat o lista a celor mai recomandate băuturi și a celor care ar trebui evitate, pentru a va hidrata și a lupta împotriva căldurii.

 

Băuturi recomandate:

 

Apă – pentru că nu s-a găsit încă o singură băutură care să fie capabilă să o înlocuiască, apă este vitală pentru organismul fiecăruia în parte pentru că această regenerează celulele și permite sângelui să circule.

Dar ideea de a nu bea nimic în afară de apă este un inconvenient pentru multe persoane, astfel nu ezitați să va parfumați apă cu ajutorul unei felii de lămâie sau de castravete, a câtorva frunze de mentă sau a unor fructe tăiate în bucăți. Un alt truc este să optați pentru apă cu cocoș. Această băutură este foarte răcoritoare, cu puțîn zahăr și bogată în elemente nutritive, cum ar fi potasiul.

Sucurile naturale și smoothie-urile, pentru aportul lor de vitamine – pentru a lupta contra oboselii din timpul caniculei, nimic nu este mai bun decât un suc natural răcoritor de fructe proaspete sau un smoothie în care să adăugați fructe sau lapte. Atenție, totuși, la cantitatea de zahăr din aceste băuturi. Nu ezitați în acest caz să diluați băuturile în care ați adăugat prea mult zahăr cu puțînă apă.

Ciocolată rece în locul celei calde, pentru sportivi – după un efort fizic considerabil, un pahar mare cu lapte cu cacao va permite să va încărcați cu energie, deoarece această băutură conține multe proteine, glucide și calciu, astfel va veți reveni destul de rapid. Această conține destul de mult zahăr, astfel că se recomandă să nu se consume prea des.

Supă, pentru aportul sau de fibre – o supă de legume călduță va va permite să integrați destul de ușor o mare cantitate de lichide și de fibre. Veți fi astfel rehidratati, deoarece acest amestec lupta împotriva constipației și a balonarii. Dacă v-ați cumpărat una deja preparată, verificați cantitatea de sare, astfel încât să nu fie prea ridicată, pentru că va avea efectul invers, notează sfatulmedicului.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *