Luptă în Polonia pentru soarta televiziunii publice: noua putere demite șefii și promite depolitizare, foștii guvernanți protestează

Luptă în Polonia pentru soarta televiziunii publice: noua putere demite șefii și promite depolitizare, foștii guvernanți protestează

Radiodifuzorul de stat de la Varșovia a fost acuzat de critici că timp de opt ani a servit mai degrabă interesele guvernului conservator, un lucru confirmat de unele analize independente și reflectat în sondajele care au arătat pierderea încrederii publicului, scrie publicația poloneză Notes from Poland.

Membrii fostului partid de guvernare din Polonia, Lege și Justiție (PiS), inclusiv liderul Jaroslaw Kaczynski, au organizat miercuri un protest la televiziunea de stat TVP, pe fondul eforturilor noului executiv de a schimba conducerea instituțiilor media publice.

Asta după ce, marți, noul guvern condus de Donald Tusk anunțase măsuri pentru a demite conducerea TVP și a Polskie Radio, radioul public, precum și a Agenției poloneze de presă (PAP). Miercuri, canalul de știri al TVP, TVP Info, a ieșit brusc din emisie.

Tulburările vin după opt ani de guvernare PiS, în care media de stat a fost acuzată că s-a transformat într-o portavoce a guvernului. Noua coaliție de guvernare s-a angajat să „depolitizeze” aceste instituții.

Lucrurile au devenit clare marți seară, când Sejm-ul, camera inferioară a parlamentului, a adoptat o rezoluție prin care a cerut restabilirea ordinii legale la posturile publice de radio și televiziune, care au obligația de a fi neutre din punct de vedere politic.

„În timpul celor două legislaturi anterioare ale Sejm-ului, radioul și televiziunea publică și PAP au devenit exclusiv instituții media de partid care au îndeplinit sarcini de propagandă în favoarea guvernului și a taberei guvernamentale mai largi”, se arată în justificarea rezoluției.

„În această situație, există o nevoie urgentă de a începe procesul de restabilire a ordinii constituționale în privința accesului cetățenilor la informații fiabile și al funcționării mass-mediei publice”, a precizat textul documentului adoptat cu voturile noii majorități.

Miercuri, ministrul culturii Bartłomiej Sienkiewicz a anunțat că i-a demis, cu o zi înainte, pe actualii președinți ai TVP, Polskie Radio și PAP, precum și consiliile de supraveghere ale acestora.

Ministerul său a argumentat că un ordin interimar care împiedică noul guvern să facă schimbări majore la televiziunile publice, emis săptămâna trecută de Tribunalul Constituțional – un organism considerat a fi sub influența PiS, nu are valoare juridică.

În aceeași zi, publicația Gazeta Wyborcza a scris că instituțiile media publice au deja noi șefi.

Tot miercuri, TVP Info a ieșit din emisie. Site-ul său de știri și serviciul de streaming online redirecționează acum utilizatorii către canalul principal de televiziune.

Ce vor foștii guvernanți

Mulți parlamentari PiS au ratat votul pe tema rezoluției, deoarece se aflau la sediul TVP, protestând în sprijinul „independenței mass-media”.

„Nu există democrație fără pluralism mediatic, fără o presă anti-guvernamentală puternică”, a declarat Kaczynski în timpul protestului. PiS a susținut de mult timp că, deoarece mass-media privată din Polonia este în general liberală, tendința conservatoare a mass-mediei publice oferă echilibrul necesar.

„Trebuie să apărăm aceste media, tocmai pentru că apărăm democrația, apărând dreptul cetățenilor de a avea acces la informații”, a adăugat el.

Fostul prim-ministru PiS Mateusz Morawiecki a apărut, de asemenea, la sediul TVP, unde a făcut fotografii cu personalul, inclusiv cu prezentatorul vedetă Michał Adamczyk și cu un editor important de la TVP Info, Samuel Pereira.

Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, și-a exprimat și el îngrijorarea cu privire la măsurile luate de noul guvern. El a adresat o scrisoare președintelui Sejm-ului, Szymon Hołownia, solicitând coaliției de guvernare să respecte legea.

„Deși nu pun la îndoială dreptul majorității parlamentare de a face modificări ale sistemului juridic, trebuie subliniat faptul că un obiectiv politic nu poate fi o scuză pentru încălcarea sau eludarea reglementărilor constituționale și legale”, a scris Duda.

„Modificările anunțate în ceea ce privește radiodifuziunea publică trebuie să respecte standardele democratice și să fie efectuate în conformitate cu regulile stabilite în Constituție”, a adăugat președintele, fără a indica, totuși, ce părți ale rezoluției consideră că nu sunt constituționale.

Miercuri, Maciej Świrski, care a fost numit sub PiS în fruntea Consiliului Național de Radiodifuziune (KRRiT), un organism de reglementare de stat, a condamnat și el măsurile luate de noul guvern.

„Demiterea consiliilor de administrație și de supraveghere ale mass-mediei publice este o încălcare gravă a legii”, a scris Świrski. „Oprirea semnalului de televiziune și a site-urilor web ale TVP Info este un act de ilegalitate și amintește de cele mai rele vremuri ale legii marțiale (din timpul comunismului)”, a spus el.

Opt ani pe linia guvernului

În perioada în care PiS s-a aflat la putere, mass-media publică a fost folosită în mod regulat pentru a promova agenda guvernului și pentru a-și ataca adversarii politici. Sondaje periodice realizate atât de agenția de cercetare de stat poloneză CBOS, cât și de cercetători de la Universitatea din Oxford au constatat că încrederea publicului în TVP s-a prăbușit sub conducerea PiS.

În raportul preliminar privind alegerile din toamnă, observatorii internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au remarcat că, în timpul campaniei, TVP „a denaturat în mod deliberat evenimentele prin promovarea partidului de guvernământ, atacându-și în același timp în mod dur principalul rival politic”.

OSCE a constatat că 80% din materialele TVP despre principalul grup de opoziție au avut un ton negativ, în timp ce cele despre PiS și guvern „au fost aproape în întregime pozitive și deseori formulate pentru a amplifica mesajele de campanie ale partidului”.

Observatorii OSCE au emis constatări similare cu privire la tonul părtinitor al TVP și în rapoartele lor privind alegerile parlamentare din 2019 și alegerile prezidențiale din 2020.

În octombrie, o figură proeminentă a televiziunii publice poloneze TVP a recunoscut că, sub conducerea partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), postul a produs „o propagandă mai rea decât cea din anii ’70 (în timpul comunismului)”.

Declarațiile au fost făcute de Marcin Wolski, care, sub PiS, a fost director al TVP2, al doilea canal al postului de televiziune, apoi director al departamentului de divertisment și, mai recent, consilier al consiliului de administrație.

„Spun acest lucru în calitate de complice: am produs propagandă la un nivel mai rău decât în anii 1970”, a declarat Wolski la un eveniment postelectoral organizat de Klub Ronina, un important forum de discuții al dreptei, care se reunește săptămânal la Varșovia.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *