Tranzacțiile anului 2023 în România. Ce companii au ajuns să valoreze peste un miliard de euro și cine are bani să le cumpere

Tranzacțiile anului 2023 în România. Ce companii au ajuns să valoreze peste un miliard de euro și cine are bani să le cumpere

Anul 2023 a adus unele dintre cele mai mari tranzacții în România: o serie de multinaționale au plecat din țara noastră, în vreme ce altele s-au extins prin preluarea unor rivali. Libertatea a făcut o listă a principalelor achiziții derulate.

Mega Image cumpără Profi

Grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize a anunțat la finalul lunii octombrie că va cumpăra rețeaua de magazine Profi din țara noastră cu 1,3 miliarde de euro de la fondul de investiții MidEuropa Partners. 

Achiziția va crea unul dintre cei mai mari retaileri din România, cu vânzări combinate de peste 20 de miliarde de lei, însă mai trebuie aprobată de autoritățile de reglementare.

Mega Image are 969 de magazine în România, în vreme ce Profi are peste 1.650.

În 2022, Profi a fost al treilea retailer din România în funcție de vânzări, cu afaceri de 11,66 de miliarde de lei, în vreme ce Mega Image s-a clasat pe locul al șaselea, cu 8,7 miliarde de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Principalii rivali rămași pe piață sunt grupul german Schwarz – care deține Lidl și Kaufland -, Carrefour, Auchan și Metro.

„Grupul Tomșa” preia Telekom Mobile

În domeniul telecomunicațiilor, o altă mare tranzacție a fost anunțată recent: omul de afaceri Adrian Tomșa, patronul Prima TV, Look TV, Agro TV și Profit.ro, va cumpăra rețeaua de telefonie mobilă Telekom Mobile de la grupul german Deutsche Telekom.

La sfârşitul celui de-al treilea trimestru, Telekom Mobile avea 1,88 de milioane de abonați și două milioane de utilizatori de cartele prepaid. Tranzacția este evaluată la 100-110 milioane de euro de către Ziarul Financiar.

Anterior, în 2021, grupul german a vândut fostul Romtelecom, filiala de telefonie fixă, internet și cablu TV, către Orange. Tranzacția a fost raportată la 268 de milioane de euro.

România are patru operatori de telefonie mobilă, Orange, RCS-RDS, Vodafone și Telekom, iar autoritățile de concurență sunt reticente în a aproba fuziuni între ei pentru a nu exista scumpiri și efecte asupra consumatorilor.

Enel a plecat, au venit grecii

În luna martie, grupul italian de utilități Enel a anunțat vânzarea activităților din România către grupul grec Public Power Corporation (PPC).

1,24 de miliarde de euro

este suma care, potrivit acordului, trebuie plătită de PPC.

Enel deținea în România activitatea de distribuție în Banat, Dobrogea și zona Bucureștiului, plus o serie de investiții în energia regenerabilă.

Tranzacția a fost aprobată de Comisia Europeană în luna iunie și a devenit efectivă în luna octombrie.

Unicredit cumpără Alpha Bank

Gigantul italian Unicredit a anunțat în noiembrie că a preluat filiala din România a Alpha Bank, plus un pachet de 9% din acțiunile băncii-mamă din Grecia.

Pentru activitățile din România a plătit 300 de milioane de euro, în vreme ce pentru pachetul de acțiuni, 293,5 milioane.

Noua bancă va fi a treia din sistemul bancar românesc, cu o cotă de 12% din piață, fiind depășită doar de Banca Transilvania și BCR, conform Ziarului Financiar.

Intessa cumpără First Bank

Aceasta nu este singura tranzacție bancară din acest an ce vizează țara noastră.

Un alt grup italian, Intessa San Paolo, a doua mare bancă a Italiei, va cumpăra la rândul ei First Bank în România. 

Aceasta este fosta Piraeus Bank și era deținută de către fondul american J.C. Flowers. Acesta cumpărase anterior și Bank Leumi, înglobând-o în First Bank.

Potrivit Profit.ro, tranzacția este realizată la o valoare de 200 de milioane de euro pentru First Bank, însă o altă sursă a indicat suma de 130 de milioane de euro.

Banca Transilvania cumpără filiala OTP Bank

În fine, ultima tranzacție care se negociază în aceste zile este cea prin care Banca Transilvania, liderul pieței, vrea să preia filiala din România a OTP Bank.

Profit.ro scria în octombrie că se negociază cumpărarea acesteia pentru 360 de milioane de euro, fiind interesată și Raiffeisen Bank.

Ziarul Financiar a scris în 19 decembrie că negocierile dintre Banca Transilvania și OTP sunt „pe ultimii metri” ai negocierilor.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *